Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Working Wednesday | Change the world | Ja of nee?

op 09/04/2014

20140409-072609.jpg

De change the world opdracht van deze week gaat over doneren. De slogan “ja of nee” komt natuurlijk van de campagne voor orgaan donoren. Maar er zijn meerdere manieren om te doneren. Bijvoorbeeld bloeddonatie of natuurlijk doneren tijdens een collecte of iets dergelijks.
In deze opdracht gaat het echter meer specifiek om het doneren van je organen en al het andere wat zich in je lichaam bevindt.

Vanaf je 18e mag je zelf kiezen of je orgaan donor wilt zijn. Maar heel eerlijk? Op mijn 18e was ik er totaal niet mee bezig wat ik wilde als ik dood zou gaan. Sterker nog, ik wilde daar niet eens aan denken. Vond het alleen maar stom. Ben je volwassen, wordt je gelijk met de dood geconfronteerd. Dat waren beslissingen die ik gewoon nog niet wilde maken.
Afijn, uiteindelijk heb ik toch maar ingevuld dat ik donor wilde zijn omdat ik toch een keuze moest maken. Wel alleen maar organen, geen huid en dergelijke. Want dat leek me toch maar akelig.

Toen ik een relatie kreeg met Daphne, kwam het onderwerp orgaan donatie ter sprake. Daphne is geen orgaan donor. Zij had zoiets van ik wil dat mijn nabestaanden mij compleet kunnen begraven of cremeren en niet maar een deel van mij. Waar ook wel weer wat voor te zeggen is.
Ook al heb je er zelf niets meer aan, je bent dan nog wel compleet zeg maar. Ik heb er toen voor gekozen om mijn registratie te wijzigen naar geen donor. Maar wel met het idee dat als ik van gedachten verander, ik altijd mijn keuze weer kan wijzigen.

Bloeddonor ben ik wel. Die keuze was voor mij relatief makkelijk omdat via bloeddonatie men er achter is gekomen dat er bij mijn vader iets niet goed was. Uiteindelijk bleek hij dikke darm kanker te hebben. Gelukkig is hij nu al weer een aantal jaren gezond verklaard. Maar had men aan het bloed niet ontdekt dat er wat was, dan was het misschien wel heel anders afgelopen, wie zal het weten…

En jij? Ben jij donor? En waarom wel of niet?


4 responses to “Working Wednesday | Change the world | Ja of nee?

 1. jennn schreef:

  Ik weet het nog niet, maar dat heb ik al uitgebreid beschreven. Bloeddonor ben ik ook niet, maar dat is alleen omdat ik het niet mag. Ik heb zelf ooit een transfusie gehad.

 2. Hazar Chaouni schreef:

  Ik wil bloeddonor worden, heb me er ook voor aangemeld maar ik weeg onder de 50 kilo dus moet eerst op gewicht komen voordat ik bloed ga donere, maar dan ga ik het zeker ook doen! 🙂
  Orgaandonor ben ik niet en weet ook niet of ik dat wel wil… Ik zou mijn nabestaanden erover laten beslissen maar de cultuur waarin mijn moeder is opgegroeid zou dat sterk afkeuren dus betwijfel het haha.

 3. Claudia schreef:

  Waarom heb je je terug laten draaien als donor?? Wat ontzettend zonde, er is al zo’n tekort aan donoren. Je wil liever alles in de fik dan dat je iemand zijn leven kan redden als dat van jou toch eindigt en vergaat tot een hoop as?Als pappa een orgaan van iemand had moeten hebben en iedereen wil zich “heel” laten verbranden of begraven.. Brr moet er niet aan denken. Eva overleed toen ze 17 was aan cs.. Zodra ik 18 was heb ik me in laten schrijven, van mij mogen ze alles hebben als ik dood ben dan kan ik in ieder geval na mijn dood nog iets voor een ander betekenen en een andere familie gelukkig maken door een dierbare van hen te redden!

 4. Carola schreef:

  Tja dan ben je wakker ivm voeding en kan je niet meer slapen
  Was ff benieuwd baar het volgende

  Stel Daphne Bjarne of jij hebbe. Orgaan donor nodig zou je dat dan wel Willen? Zo ja vind ik dat je zelf ook donor moet zijn vind het egoïstisch als men wel een orgaan wil krijgen maar zelf niet wil afstaan.
  Van mij mogen ze het veranderen geen donor dan niet in aanmerking voor een orgaan. Wel donor dan wel in aanmerking voor een orgaan mits je langere tijd ingeschreven staat ( sus niet dat men zich inschrijft op moment dat duidelijk is dat er een transplantatie nodig is)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: