Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Van de boekenplank | Marianne Vaatstra; Simon Vuyk

op 01/08/2014


Marianne Vaatstra. Iedereen zal weten wie Marianne was en hoe zij, veel te jong, aan haar einde kwam. 1 mei 1999 was de dag waarop haar leven stopte en het leven van haar ouders, met name haar vader, overging in het overleven en het vinden van de dader. Het achterhalen van wat er echt met hun meisje gebeurd was die nacht en wie haar verkracht, gewurgd, vermoord achter gelaten had in een weiland in Friesland.

Een korte samenvatting van het boek:

De feiten zijn bekend: in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 wordt de zestienjarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord. Ruim dertien jaar later wordt Jasper S. aangehouden en bekent hij de misdaad aan de politie. Wat maakte de familie al die tijd door? Hoe zwaar drukte het aanvankelijk zo omstreden rechercheonderzoek op het gezin? Wat waren de gevolgen van de jarenlange onzekerheid? Was Jasper S. ook ontmaskerd als de zoektocht van de familie – onder leiding van vader Bauke – was gestaakt? Misdaadjournalist Simon Vuyk werd enkele jaren geleden al gevraagd of hij hét boek over de moord wilde schrijven. Na de arrestatie van Jasper S. was het zover. Vuyk schreef een boek dat recht doet aan Marianne. Wie was zij, uit wat voor een gezin kwam zij? Hoe kon het noodlot haar die fatale nacht treffen? Hoe groot was de schok voor haar familie? Wat overkwam hen allemaal sindsdien? Hoe reageerden zij op de bevrijdende arrestatie? Hoe beleefden zij het strafproces tegen de man die al die tijd in hun eigen gemeenschap leefde?”

Eerder las ik al het boek over de moord op Nicky Verstappen, geschreven door dezelfde schrijver. Echter, het boek over Marianne Vaatstra leest bij tijd en wijle minder makkelijk. Lijkt wat stroever te zijn om doorheen te komen. En toch, op andere momenten in het boek wordt je gegrepen door de gebeurtenissen en blijf je lezen.

Wil je nou zo graag alle details weten wat er gebeurd is? Nee. Waarom greep het me dan toch zo dat ik het wilde lezen? Misschien is het wel het feit dat Marianne ten tijde van haar moord even oud was als ik destijds. Dat het in Friesland was, vlakbij Drenthe dus, dat het bij ons in het noorden destijds toch wel heel erg leefde… Ik weet niet wat het was, zeker was wel dat na de veroordeling van Jasper S. ik het boek toch echt wilde lezen. De dader is bekend, de zaak afgerond, het boek geschreven, het verhaal verteld. Hopelijk heeft de familie Vaatstra nu de mogelijkheid het drama een plekje te geven en kan Marianne rusten in vrede.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: