Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Van de boekenplank | Het Achterhuis; Anne Frank

op 21/08/2014

IMG_3584.PNG

Eindelijk heb ik hem dan helemaal gelezen. Het Achterhuis van Anne Frank. Talloze maken ben ik begonnen aan dit boek en evenzovele malen heb ik hem weggelegd. Waarom? Ik denk omdat er niet echt een verhaallijn in zit die me aan het lezen hield.
En toch won mijn interesse voor de oorlog. Wilde ik weten hoe het leven toen was en met name het leven van onderduikers, dan zou ik dit dagboek toch moeten lezen.

En nu is hij uit. Eindigend met de vreselijke afloop van Anne haar leven. Het bericht dat zij, wat iedereen natuurlijk wel weet, vlak voor de bevrijding is overleden in Bergen-Belsen. Dat alleen haar vader overleefde en de beide mannen die zorgden voor het onderkomen van onder andere de familie Frank ook de oorlog overleefden. En natuurlijk Miep Gies die na de oorlog tussen een stapel oude kranten de dagboeken van Anne terug vond om ze later weer aan vader Frank terug te geven.

Het Achterhuis wordt vrij gedetailleerd beschreven in het boek waardoor je je een voorstelling kunt maken van hoe het geweest is. De beschrijving van het eten is af en toe misselijkmakend als je weeg dat er met grote regelmaat rotte aardappelen, spinazie, sla en andere producten gegeten moesten worden. Verjaardagscadeau’s bestonden veel uit boeken en eten.
De angst is voelbaar als Anne schrijft over mensen beneden in het pakhuis. De angst voor inbrekers, politie, de Duitsers. Maar ook de ontluikende liefdesgevoelens van Anne voor medebewoner Peter van Daan zijn voelbaar.

Je bent tijdens het lezen gewoon echt even Kitty, de verzonnen vriendin aan wie alles kon vertellen. Je leest over een meisje van 12, later 15 die haar grootse angsten, diepste verlangens en haar kijk op religie, de wereld, het leven en haarzelf deelt met het papier.

Indrukwekkend en soms ook echt stilmakend…


2 responses to “Van de boekenplank | Het Achterhuis; Anne Frank

  1. Jenn schreef:

    Ik heb hem al jaren geleden gelezen, heel indrukwekkend vond ik.

  2. […] met lekkere geuren dankzij ons huisparfum. In deze heerlijke geuren las ik over het leven in het Achterhuis ten tijde van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: