Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Kerstwijding: een moment van bezinnen

op 24/12/2014

24 december, de dag voor kerst. Een dag waarop veel mensen samenkomen, hetzij bij familie of vrienden, hetzij in de kerk of een andere vorm van een (geloofs)gemeenschap. Zo ook ik.
Ook binnen het Apostolisch Genootschap kennen wij een traditie van samenkomen om samen ons op te maken voor de kerst. Tot dit jaar gebruikten wij daarvoor het woord “declamatorium”. Maar hoe leg je uit wat dat inhoudt? Sinds dit jaar gebruiken wij voor deze avond het woord “kerstwijding”. Hierover wordt geschreven op de website van het Apostolisch Genootschap:

Op kerstavond wijden we ons voor kerst. Deze avond, kerstwijding genoemd, is een samenkomst van bezinning en bewustwording van de eigen identiteit en verantwoordelijkheid. Bezinning is belangrijk om zelf antwoorden te kunnen vinden op de vragen waarvoor het leven je stelt.

Deze avond biedt bij uitstek ruimte om je, tussen de teksten en muziek door, te bezinnen op je eigen leven. Na te denken over jezelf, wat je doet, wat je wilt, wie je werkelijk bent en waar je staat. Een moment van bewustwording dus.
Toch is de kerstwijding voor mij ook altijd een moment waarop ik terugkijk naar het jaar dat achter mij ligt. Hoe was dat jaar? Wat gebeurde er? Waar ben ik trots op? Wat had ik anders willen doen? Maar ook: wat hoop ik dat de toekomst mij brengt? Wat wil ik bereiken? Wat wil ik doen?

In de kerstwijding staan dit jaar 3 vragen centraal namelijk:

  • Waarom ben ik er?
  • Wat is van wezenlijke waarde?
  • Hoe versterk ik mijn vertrouwen?

En zo ga ik dan de kerst in met een aantal vragen om over na te denken. En jij? Wat is kerst voor jou? Hoe leef jij naar kerst toe? Ga je naar een kerk?

Rest mij in elk geval een ieder van jullie hele fijne feestdagen te wensen!

Merry-Christmas-Disney-


One response to “Kerstwijding: een moment van bezinnen

  1. […] schreef over de kerstwijding zoals ik die beleef binnen het Apostolisch Genootschap en natuurlijk over de Top 2000 op NPO radio […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: