Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

70 jaar bevrijding | 70 jaar na de Holocaust

op 25/01/2015
Bron: Nationaal comité 4 en 5 mei

Bron: Nationaal comité 4 en 5 mei

Herdenken en bevrijding zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jaarlijks vindt er een herdenking plaats van de Holocaust. Dit gebeurt traditioneel op 27 januari. In Nederland valt dit samen met de Auschwitzherdenking. Op 27 januari 1945 vond namelijk de bevrijding plaats van dit verschrikkelijke vernietigingskamp. De herdenking hiervan vindt in Nederland echter plaats op de laatste zondag van januari. Dit jaar is dat dus vandaag, 25 januari 2015. Hierbij wordt herdacht dat er ruim 6.000.000 keer één Jood werd vermoord. Onschuldig, vaak nog een heel leven in het vooruitzicht. Gewoon, zomaar, zonder reden. Of ja, de reden is dat ze Joods waren. Of Roma. Of Sinti. Of… vul zelf maar in. Maar hoofdzakelijk waren het de Joden die dit onheil boven het hoofd hing.


Holocaust in Nederland
In Nederland begon de Holocaust in de zomer van 1942. Systematisch werden mensen afgevoerd via Kamp Westerbork naar Duitsland om daar te gaan werken. Uiteindelijk eindigden velen van hen in Auschwitz. Wat daar gebeurde is bekend. Waar Nederland in 1940 nog 140.000 Joden telde, volgens een schatting, werden er ongeveer 104.000 tot 110.000 vermoord. Een exact getal is hierover niet te noemen omdat ook vaak andere redenen opgegeven werden als doodsoorzaak.

Foto: Ron Porter

Foto: Ron Porter

Thema van de herdenking in Nederland
Aan de herdenking van de Holocaust in Nederland wordt jaarlijks een thema gekoppeld. Dit jaar is dat “Over leven“. Op de website van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) worden enkele vragen gesteld over hoe je een zo normaal mogelijk leven kan leiden als je slachtoffer bent geweest van geweld, vervolging en onderdrukking. De slachtoffers van de Holocaust hebben hier natuurlijk mee moeten leren leven en antwoorden moeten vinden op deze vragen om verder te kunnen met hun leven.

102.000 namen
Op het terrein van Voormalig Kamp Westerbork worden voor de derde keer de 102.000 namen voorgelezen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Dit duurt in totaal 6 dagen en 5 nachten, wat neerkomt op 116 uur. Familieleden, overlevenden en BN’ers lezen de namen voor. Maar ook veel jongeren lezen dit jaar de namen voor. Opdat zij die op deze vreselijke manier om het leven zijn gekomen nooit vergeten worden.

Herdenken op je eigen manier
Een ieder herdenkt de Holocaust natuurlijk op zijn eigen manier. Veel mensen worden waarschijnlijk pas bewust van deze dag op het moment dat dit op het nieuws uitgezonden wordt. Anderen zijn zich wellicht wel op voorhand al bewust van deze dag. Of lezen natuurlijk mijn blog vandaag. Ik zal deze dag in elk geval stilstaan bij het verleden, zoals ik op vele herdenkingsdagen toch altijd even stilsta bij het verleden en me besef hoe blij wij mogen zijn in vrijheid te kunnen leven.

Hoe denk jij over vrijheid? Vul het in in de enquete! Sta jij stil bij de Holocaust? Laat het weten in een reactie!

#Patricia


One response to “70 jaar bevrijding | 70 jaar na de Holocaust

  1. Els schreef:

    Ik sta er wel bij stil, maar vind het ook vooral een ver van mijn bed show en ik herdenk op zulke momenten ook de dierbaren die ik ben verloren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: