Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

70 jaar bevrijding | Onvoltooid bevrijd

op 10/02/2015
Bron: Nationaal comité 4 en 5 mei

Bron: Nationaal comité 4 en 5 mei

Het Nationaal comité 4 en 5 mei kiest jaarlijks een thema voor de activiteiten rondom de dodenherdenking en bevrijdingsdag. In de afgelopen jaren werd gekozen voor een meerjarenthema, waarbinnen steeds een andere waarde een accent kreeg. Het meerjarenthema kreeg als naam: “Vrijheid geef je door” Hier heb je vast wel eens van gehoord. De waarden die een accent kregen in de afgelopen jaren waren:

  • 2012: Vrijheid geef je door
  • 2013: Vrijheid spreek je af
  • 2014: Wederkerigheid
  • 2015: Bevrijding

 70 jaar

Dit jaar is het natuurlijk 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het is je vast niet ontgaan, want er is dit jaar genoeg aandacht voor. Onlangs schreef ik nog over de herdenking van de holocaust. Ook dat is inmiddels (gelukkig) alweer 70 jaar geleden. Maar waarschijnlijk, als je mensen vraagt die toen leefden, zijn zij het nooit vergeten. Zij zullen waarschijnlijk altijd wel even stil staan bij het drama van toen en alles wat het voor hen heeft betekend. Ik zou bijna zeggen, vraag het eens. Probeer het bespreekbaar te maken opdat het niet vergeten wordt.

Vrijheid

Eerder vroeg ik je al in een enquête hoe jij denkt over vrijheid. Zo stelde ik bijvoorbeeld de vraag of jij je wel eens onveilig voelt. Waarop 75% van de mensen antwoordde met JA. En dat vind ik eigenlijk toch best wel triest. Slechts een kwart van de mensen die mijn enquête invulden voelen zich blijkbaar altijd en overal veilig. En dat in een land wat uit wil stralen veilig te zijn. En eerlijk is eerlijk, ik voel me ook niet altijd even veilig.

Een week of twee geleden liep ik bijvoorbeeld na een repetitie van het koor waar ik bij zing naar huis (ik woon twee straten van het repetitielokaal, dus de auto pakken is onzin). Het was natuurlijk donker, want laat op de avond. Nou ben ik het wel gewend dat er auto’s langsrijden als ik naar huis loop. Ik stuurde Daphne een appje dat ik eraan kwam en even daarna kwam er een auto met Duits kenteken langs mij rijden. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar je moet weten dat er regelmatig berovingen gebeuren vanuit auto’s met een Duits kenteken. Dat zijn dan mensen die je heel onschuldig de weg vragen en terwijl jij dat uitlegt ben je ineens je sieraden of persoonlijke bezittingen kwijt. Maar goed, ik liep gewoon door, de auto ging de hoek om… Om een paar seconden later achteruit terug te rijden en aan de kant van de straat waar ik liep de auto half op de stoep te parkeren. Ik kan je vertellen dat mijn hartslag behoorlijk steeg. Ik liep net naast een auto en besloot maar een klein stukje terug te lopen om naar de overkant van de weg te gaan. Mijn telefoon in mijn hand, zodat ik… ja… zodat ik wat? Als er wat gebeurd zou zijn, dan zou ik nooit op tijd hebben kunnen bellen, maar het gaf in elk geval wel even een veiliger gevoel. Uiteindelijk bleek het dat er een familie in de auto zat die iemand af kwamen zetten bij een huis in die straat. Maar ja, doordat het donker was kon ik natuurlijk niet zien wie erin zaten.

Maar dat was wel even een momentje waarop ik mij onveilig voelde. Al zou je je wellicht nooit zo onveilig voelen als de mensen deden die in ’40-’45 leefden. Wat zou ik graag verhalen horen van mensen die dat mee hebben gemaakt en daarover willen vertellen. Maar ja, hoe bereik je die. Een verzorgingshuis instappen met die vraag vind ik ook weer zoiets… En op de social media is die doelgroep natuurlijk niet in grote getalen aanwezig.

In ieder geval besloot ik wel even op het internet te kijken naar wat vrijheid voor mensen betekent. Naar wat voor uitspraken zij hierover hebben gedaan. Ik heb hieronder een aantal voor je verzameld.

Uitspraken over vrijheid

Nelson Mandela zei bijvoorbeeld:

Een mens die een ander mens van zijn vrijheid berooft, is een gevangene
van de haat, opgesloten achter de tralies van vooroordelen en
kleingeestigheid.

Bron: De Lange weg naar de vrijheid

Martin Luther King zei:

Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten. Ik ben liever een vrije pauper dan een rijke slaaf. Ik zou liever sterven in bittere armoede met mijn overtuigingen, dan leven in weelde zonder zelfrespect.

Wat vind jij een mooie uitspraak over vrijheid en wat betekent vrijheid voor jou?

handtekening


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: