Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Wat wil ik zaaien?

op 21/03/2015
Een zaaier ging uit om te zaaien

Foto: It’s oh so quiet 2; Dimitri_c, België

Op zaterdag ben je van mij gewend dat er een letter uit mijn persoonlijke alfabet online komt. Aangezien ik bijna aan het einde van het alfabet ben wordt het natuurlijk tijd om na te gaan denken over een ander iets wat ik op de zaterdag kan plaatsen. En dat is mij gelukt. Vanaf deze week wil ik je op zaterdag iets laten lezen om over na te denken. Hiervoor haal ik mijn inspiratie uit de Weekbrieven die ik toegestuurd krijg vanuit mijn geloof, het Apostolisch Genootschap. Deze artikelen zijn overigens niet bedoeld om “zieltjes te winnen” of iets dergelijks, maar gewoon om mijn gedachten te uitten. En misschien zet het je aan het denken, misschien ook niet. Voel je vrij om te reageren op deze artikelen. Overigens schreef ik vorig jaar ook een artikel naar aanleiding van een Weekbrief. Deze vind je hier.

Een zaaier ging uit om te zaaien

Nee, ik ga je niet de hele Weekbrief uitschrijven. Ik haal enkele dingen aan uit de Weekbrief die mij aanspraken en ga daar verder op in. Uiteindelijk plaats ik ook enkele vragen die gesteld werden en die mij aan het denken hebben gezet. En uiteraard geef ik daar dan ook mijn antwoord op. Als ik een antwoord heb tenminste.

“Een zaaier ging uit om te zaaien” staat er boven de Weekbrief. Wat zaaide hij dan kan je je afvragen. Of “wat zou ik willen zaaien?” Waarvan zou ik nou willen dat dat overgedragen wordt naar andere mensen, naar toekomstige generaties? En hoe doe je dat nou eigenlijk? Enkele vagen die zomaar in mij opkomen nu ik dit artikel aan het schrijven ben. Vragen waar ik onder het schrijven over nadenk, die ik voor mezelf probeer te beantwoorden. Op dit moment zaai ik bij mezelf in gedachten dus de bovenstaande vragen en hoop verderop in dit artikel ook te kunnen oogsten, een antwoord op deze vragen te hebben.

In de Weekbrief wordt een stuk tekst uit de bijbel gebruikt waarin Jezus vertelt over een zaaier die ging zaaien (Marcus 4:1-8 en 15-20). De tekst zal ik niet helemaal plaatsen, maar op Youtube is een filmpje te vinden die dit heel mooi in beeld brengt.

Het gaat er dus om bij alles wat je doet dat je dat op een manier doet dat je het door kan dragen. Wat je doet en waar je voor staat moet overgedragen kunnen worden naar volgende generaties en niet in de vergetelheid raken. Waarbij het in beginsel niet belangrijk is of men nou weet van wie iets afkomstig is. Hoe velen hebben niet gezorgd voor onze vrijheid? En van hoe velen daarvan ken jij een naam? Misschien van één persoon, misschien van helemaal niemand. Maar zij hebben wel gezorgd dat wij in vrijheid kunnen leven. En ik ben hen daar dankbaar voor. En ik wil er alles aan doen dat ook de generaties die na mij komen in die vrijheid kunnen leven. Daarom probeer ik eraan te werken op mijn eigen vierkante meter, in mijn eigen persoonlijke omgeving. Één manier waarop ik dat probeer te bewerkstelligen is door mensen niet op voorhand te beschuldigen van iets of mijn eerste indruk van iemand bepalend te laten zijn.

Waarvan zou ik willen dat dat overgedragen wordt naar anderen?

Ik zou willen dat de normen en waarden die aan mij zijn doorgegeven ook overgedragen worden naar anderen. Enkele normen en waarden daarvan zijn:

  • Respect hebben voor elkaar
  • Liefhebben
  • Werken aan een menswaardige wereld
  • Geduld hebben
  • Behulpzaam zijn

Zomaar een paar normen en waarden die voor mij belangrijk zijn. Waarvan ik hoop dat ik deze kan overdragen naar Bjarne, zodat hij deze hopelijk weer door kan dragen naar mensen in zijn omgeving en het zo verder verspreid wordt. Maar natuurlijk hoop ik ook dat ik ze ZELF over kan dragen op anderen in mijn omgeving.

Waarden overdragen

Foto: Geralt

Ben ik bereid te gaan zaaien terwijl ik niet weet of er geoogst kan worden?

Ja dat ben ik zeker. Want ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik niet zaai, er ook niet geoogst KAN worden. Paul van Vliet schreef daar een mooi gedicht over:

Als wij niet meer geloven dat het kan
Wie dan wel?
Als wij niet meer vertrouwen op houden van
Wie dan wel?
Als wij niet meer proberen
Om van fouten wat te leren
Als wij ’t getij niet keren
Wie dan wel?

Als wij niet meer zeggen hoe het moet
Wie dan wel?
Als wij niet meer weten wat er toe doet
Wie dan wel?
Als wij er niet in slagen
De ideeën aan te dragen
Voor een kans op betere dagen
Wie dan wel?

Als wij niet meer geloven dat het kan
Wie dan wel?
Als wij er niet mee komen, met een plan
Wie dan wel?
Als wij er niet voor zorgen
Dat de toekomst is geborgen
Voor de kinderen van morgen
Wie dan wel?
Als wij onszelf niet dwingen
Een gat in de lucht te zingen
Waar zij in kunnen springen
Wie dan wel?

© Paul van Vliet

En dus wil ik zaaien, want, als ik het niet doe… Wie dan wel?

Handtekening

Bronvermelding: Weekbrief nr. 9 d.d. 16 maart 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap

3 responses to “Overdenking | Wat wil ik zaaien?

  1. Jenn schreef:

    Mooi geschreven!

  2. […] twee staat mijn eerste artikel wat ik schreef in de overdenkingen reeks. Deze overdenkingen schrijf ik naar aanleiding van de Weekbrieven die wij vrijwel wekelijks mogen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: