Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

MAMABLOG | Veelgestelde vragen (en hun antwoorden)

op 22/03/2015
Vragen en antwoorden

Foto: Geralt

Als mama’s hebben wij al veel vragen uit de omgeving gekregen. Vragen over opvoeding, het tot stand komen van de zwangerschap en over de toekomst. Het leek me leuk om nou eens een artikel aan deze vragen te wijdden en de vragen vanzelfsprekend ook te beantwoorden.

De vragen:

 1. Hebben jullie allebei een kinder- en zwangerschapswens?
 2. Hoe maakten jullie de keuze wie het eerste zwanger zou worden?
 3. Wat gaan jullie Bjarne vertellen als hij naar “zijn papa” vraagt?
 4. Wat moet Bjarne tegen jullie zeggen? Normaal is het papa en mama, maar hoe zit dat bij jullie?
 5. Wordt Bjarne een of tweetalig opgevoed?
 6. Wanneer komt de tweede?
 7. Zijn jullie al bezig voor een tweede?
 8. Denken jullie niet dat Bjarne een man nodig heeft in zijn opvoeding? Om zich te kunnen spiegelen?

De antwoorden:

 1. Ja, wij hebben allebei een kinderwens. En ja, wij hebben ook allebei de wens om eeens zwanger te mogen worden. 
 2. Die keuze was eigenlijk vrij eenvoudig. Gezien Daphne haar vaste contract lag daar de meeste financiële zekerheid. Met name ook qua inkomen bij verlof. En dus was de keuze snel gemaakt. 
 3. Als Bjarne zelf met vragen komt, dan zullen wij ten allen tijde open en eerlijk zijn, maar wel de uitleg aanpassen aan zijn leeftijd. Verzwijgen zullen we in elk geval niets, want daar help je je kind helemaal niet mee. 
 4. Dat laten we over aan Bjarne. Misschien vindt hij het makkelijk om mama en mami te zeggen. Misschien werkt voor hem iets anders. Daar laten we hem zelf in beslissen.
 5. Maar is nog wel eens punt van discussie. Ik blijf erbij dat Bjarne eentalig wordt opgevoed. Gewoon Nederlands. Daarnaast leert hij ook het Limburgs dialect. Maar dat wil ik hem niet altijd en overal maar horen zeggen. Maar hier in Limburg wordt het dialect soms als taal gezien. Dus vandaar de vraag hoeveel talen Bjarne hoort. Overigens praat ik gewoon Nederlands met hem en Daphne overwegend dialect. Tenzij hij niet luistert… Dan gaan we allebei over op het dialect.
 6. De tweede komt na 9 maanden zwangerschap als het geboren wil worden. Nee, even zonder gekheid. Die tweede komt er hopelijk maar voorlopig nog niet.
 7. Nee. Wij zijn nog niet bezig voor een tweede. En als we dat wel gaan, dan is er een select klein groepje mensen die het te weten krijgen. Bovendien krijgen die mensen dan weer zwijgplicht zodat het ook een select groepje blijft. En wij bepalen vervolgens wel wie we wanneer wat zeggen.
 8. Nee. Misschien zijn er wel dingen die hij kan herkennen, maar er zijn genoeg vrienden en andere mannen in onze omgeving waar hij naar kan kijken. Het is echt niet zo dat hij in het gezin een man om zich heen moet hebben.

2 responses to “MAMABLOG | Veelgestelde vragen (en hun antwoorden)

 1. Daantje schreef:

  Leuk om eens zo te lezen!! Ik vind die vraag over een mannelijk rolmodel altijd zo apart!! Alsof kindjes die door een hetero stel worden opgevoed wel de hele dag een man om zich heen hebben!! 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: