Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Gastblog: Jessica Maes over een kleurboek vol gezinsdiversiteit

op 25/03/2015

Wedstrijd kleurboek

Vandaag op mijn blog een gastblog. Jessica Maes is initiatiefneemster van het kleurboek gezinsdiversiteit en vertelt in deze blog over het idee en het proces omtrent het allereerste kleurboek met verschillende gezinsvormen.

Het is feest! Open de champagne!

Feest! Op 1 april 2015 is het precies een jaar geleden dat het voor lesbische mama´s veel eenvoudiger werd om samen het juridisch ouderschap te verkrijgen. Als de mama´s getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben en er is sprake van een anonieme donor, dan worden beide mama´s automatisch samen de juridische ouders.

Nu alles lekker geregeld is kunnen lesbiennes naar hartenlust kinderen krijgen.

Geen vuiltje aan de lucht.

Zou je denken….

Grijs randje

Toch blijkt dat er een klein grijs randje rond deze roze wolk zit.

Patricia vertelde me dat ze tijdens de zwangerschap een beetje verveeld zat met het zwangerschapsboek. `Er staat telkens mama en papa. Als ik op een zwangerschapsbeurs naar een boek voor twee mama´s vroeg dan keken ze me aan alsof ik van Mars kom!`

Hoezo is dat zo vreemd? Een zwangerschapsboek voor lesbische mama´s? Mij lijkt het echt een gat in de markt. Hopelijk pikt een creatieve illustrator het idee op en komt er in de nabije toekomst wel een zwangerschapsboek voor lesbiennes.

Reacties

Afgelopen periode heb ik verschillende gesprekken gehad met jonge lesbische mama´s.

Vragen zoals: ´Hoe moet het dan met Vaderdag op school?´ of ´Hoe moet je omgaan met negatieve reacties van de andere kindjes op school?´ kwamen naar boven. Een van de mama´s, waar ik een gesprek mee had, gaf als creatieve oplossing dat haar dochtertje met Vaderdag iets voor de opa knutselt of dat ze gewoon twee Moederdagen vierden.

Voor de negatieve reacties van de andere kinderen op school hadden de moeders vaak geen idee. Persoonlijk vind ik het wel een taak van de school om hier een passende oplossing bij te bedenken.

Als school kun je bijvoorbeeld een signaal afgeven dat kinderen ook twee mama´s of twee papa´s kunnen hebben en dat hier niks vreemds aan is.

Lesmateriaal

Dit kan heel gemakkelijk door te beginnen bij aangepast lesmateriaal.

Maar is het niet zo dat, net zoals de zwangerschapsboeken, de schoolboeken nog steeds de standaard norm aanhouden? Het gaat nu nog altijd over `de mama, de papa en de kindjes`.

Zo viel het mij ook op dat bij de kleurplaten praktisch nooit twee mama´s of twee papa´s weergegeven worden.

Hierin wil ik samen met COC Limburg (belangenvereniging voor homo´s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders) verandering in brengen.

Een kleurboek met als hoofdthema `het gezin in alle vormen`.

We zullen dit kleurboek lanceren op de landelijke voorlichtingsdag 2015 te Maastricht. Particulieren kunnen het uiteraard ook verkrijgen tegen een minieme vergoeding (drukkosten).

Wedstrijd

Nu is het wel zo dat we momenteel het kleurboek nog aan het samenstellen zijn. Tot 17 mei 2015 kan iedereen die creatief is zelf een kleurplaat tekenen en indienen.

De 10 leukste komen dan in het uiteindelijke kleurboek en worden genoemd op de cover.

De allerleukste kleurplaat zal op de cover schitteren. Ook gaat degene die de kleurplaat heeft gemaakt er met een waardebon ter waarde van 100 euro van Kunstenaarsbenodigdheden winkel Peter van Ginkel vandoor!

En ja de grootste prijs zijn natuurlijk de 1000+ blije kindjes.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de wedstrijd ga dan naar de website Veilige school Limburg of kijk op Facebook.

Wat vind jij van dit initiatief? Laat het me weten in een reactie!

 


4 responses to “Gastblog: Jessica Maes over een kleurboek vol gezinsdiversiteit

  1. Zoë-Amber schreef:

    Ik zou bijna wensen dat ik een creatieve geest was – maar ik kan echt niks met tekenen 😥

  2. Jenn schreef:

    Ik zag de oproep voorbij komen op Facebook en ik dacht idd meteen aan jou! Leuk dat je hem geplaatst hebt, misschien doe ik wel mee, ik heb wel eens eerder kleurplaten getekend 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: