Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Hoe werk ik aan medemenselijkheid?

op 28/03/2015

 

Tja… wat is mijn aandeel in medemenselijkheid? Werk ik daaraan mee? Hoe doe ik dat dan? Bij het woord medemenselijkheid komen gelijk enkele vragen in mij op. Vragen waarop ik in dit artikel een antwoord probeer te vinden.

Definitie

Wellicht is het handig om eerst de definitie van medemenselijkheid duidelijk te hebben. In de Van Dale wordt als betekenis het volgende aangegeven:

Het betrokken zijn op de medemens (van ‘altruïsme’ verschillend doordat niet in de eerste plaats aan daden gedacht wordt)

Goed, wanneer je werkt aan medemenselijkheid laat je dus zien dat je betrokken bent bij een ander. Ja, dat ben ik wel… Denk ik. Maar laat ik dat een ander ook merken? En hoe doe ik dat dan? Want ik ben niet iemand die altijd maar op een ander afstapt om te vragen hoe het gaat. Of om te vragen hoe bepaalde dingen zijn verlopen. Echter, dat wil niet zeggen dat ik niet aan een ander denk.

Soms denk ik juist aan iemand maar wil ik die ander niet in verlegenheid brengen door te vragen hoe het met hem of haar gaat. Dan wil ik de ander misschien beschermen voor emoties en gevoelens die toch al wel spelen bij die persoon. Is dat verkeerd? Of zegt dat soms ook iets over medemenselijkheid? Geeft dat aan dat ik een ander wil beschermen omdat ik misschien weet of aanvoel dat de ander het niet aankan? In dat geval getuigt het juist weer wel van medemenselijkheid denk ik.

Hoop

Heeft medemenselijkheid niet ook iets te maken met hoop en verwachting? Hoop op een arm van iemand als het tegen zit, verwachting van begrip in bepaalde situaties.

Hopen betekent volgens de Van Dale:

Opspringen van verwachting.

Gunstige verwachting koesteren ten opzichte van iets dat men wenst of begeert

Hoop en verwachting kan je dus al op één lijn met elkaar zetten. Maar hoe vertaal je hoop en verwachting naar medemenselijkheid? Is het dan niet zo dat als jij bijvoorbeeld
hoopt op een glimlach je je juist goed gaat voelen op het moment dat je die glimlach ook krijgt? Daar heb je dan dus weer de medemenselijkheid. Ooit zongen wij in een kinderliedje het volgende:

Hoop doet leven
hoop doet leven
hoop geeft houvast
hoop geeft zin
als ze niet wordt opgegeven
geeft ze weer een nieuw begin

Bron: Kerstmusical Het Apostolisch Genootschap, jaar onbekend.

Wat draag ik door?

Wanneer je het hebt over medemenselijkheid denk ik ook aan het overdragen van medemenselijkheid. Wat geef ik mee aan volgende generaties? Wat breng ik mijn zoon bij? Eigenlijk hetzelfde als wat mij altijd is bijgebracht. En wat ik tegen een ieder zou willen zeggen. Namelijk dat het goed is dat jij er bent, dat je bent zoals je bent en dat jij en ik, maar ook ieder ander op deze planeet deel uitmaakt van een ondeelbaar geheel. De één kan niet zonder de ander, de ander niet zonder de één. Maar als je samen iets doet en elkaar aan kunt vullen, dan kan je heel veel. En dan getuig je van medemenselijkheid!

Hoe werk jij aan medemenselijkheid?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 10 d.d. 24 maart 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Hoe werk ik aan medemenselijkheid?

 1. Het Sushimeisje schreef:

  Mooi onderwerp.
  Ik had laatst een les over verschillende manier van naar mensen luisteren.
  En ik denk dat een goede manier om betrokkenheid te tonen is om tijdens het gesprek de ander als uitgangspunt te nemen. Hierbij ligt de focus dus op hoe de ander zich voelt en niet op jouw eigen gevoelens en ervaringen.
  Natuurlijk kan je soms ook de focus op jezelf leggen, anders doe je jezelf tekort en dat is ook niet goed.

  En soms helpt af en toe een appje sturen naar mensen ook heel goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: