Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Het werk moet door!

op 01/04/2015

Foto: CWMGary

Vandaag in verband met de paasweek weer een artikel als overdenking, geïnspireerd op een Weekbrief van het Apostolisch Genootschap. Het is namelijk zo dat wij in veel gemeenschappen op Witte donderdag (morgen dus) een paasdienst hebben. Van Enschede weet ik dat zij (in verband met het spektakel “The Passion”) de dienst op Goede vrijdag hebben. Voor deze dienst is weer een nieuwe Weekbrief geschreven, en dus schrijf ik weer een nieuwe overdenking.

Het werk moet door!

Dat dacht ik gisteren ook met de storm die over het land trok. Het werk moet door, de post moet bezorgd. Maar dat is natuurlijk niet wat nu bedoeld wordt. Nee, met deze aanhef wordt het Werk bedoeld. Oftewel hef geloof. Dat je moet staan voor waar je in gelooft. En dat er bepaalde raadgevingen zijn, uitgesproken door Jezus, die je graag na wil leven. Raadgevingen die te vergelijken zijn overigens met de tien geboden. Enkele raadgevingen zijn bijvoorbeeld:

  • Behandel anderen steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen
  • Heb je vijanden lief en bid voor wie je vervolgen

En soms zijn er ook momenten dat het gevoel je bekruipt dat leven naar die gezindheid voor jou niet is weggelegd.

Hoe ga je daar dan mee om? Wat doe je als je momenten hebt waarop je denkt “stik er allemaal maar in”? Want ja, die hebben we allemaal wel eens. Of van die momenten dat je even niet weet hoe je iemand moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Neem bijvoorbeeld de nabestaanden van de vliegramp in Frankrijk. Of, dichterbij, van de MH17. Voor hen zal het moeilijk zijn om de veroorzaker van de ramp te kunnen vergeven. Als je dat al kan. Ik weet niet of ik dat persoonlijk zou kunnen. Ik denk dat ik alleen maar heel veel respect zou hebben voor mensen die bijvoorbeeld de co-piloot van het GermanWings vliegtuig wel kunnen vergeven.

Vergevingsgezindheid

Foto: Geralt

Werken aan vergevingsgezindheid

Hoe kan je werken aan vergevingsgezindheid? Hoe kan je zorgen dat je niet jarenlang met een gevoel van wrok naar een ander rondloopt? Dat is een vraag waar ik ook wel eens mee worstel. Ik heb ook wel zo mijn dingen waarbij ik het lastig vind om mensen te vergeven. Mensen die me erg gekwetst hebben bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant kijk ik ook naar de mensen die me wel heel veel geven. Die me het gevoel geven dat ik er mag zijn. Dat ik goed ben zoals ik ben. En daar kijk ik dan liever naar dan naar die personen waar ik moeite mee heb. Misschien is er ook wel een heel groot verschil tussen vergeven en vergeten. Vergeven doe je misschien onbewust wel snel, maar vergeten doe je over het algemeen niet. Misschien kan je wel vergeven op het moment dat jij kan leven met het gebeurde. Dat jij dingen een plek kunt geven. Ik denk dat onbewust je vergevingsgezindheid dan al wel aan het werk is geweest, alleen het uitspreken dat je vergeven hebt is gevoelsmatig dan misschien niet juist. Ik ben er wel van overtuigd dat als je een ander behandelt zoals je zelf door die ander behandelt zou willen worden, dat je op een menswaardige manier met elkaar omgaat. Vergeven en vergeten zijn dan veel minder zichtbaar, maar toch zeker aanwezig.

Wees jezelf!

Het belangrijkste denk ik om te kunnen vergeven en vergeten is dat je leeft zoals jij bent. Dus niet willen voldoen aan het ideale plaatje van een ander, want dan loop je jezelf in de weg. Of je gaat een muur om je heen bouwen waardoor je jezelf en je eigen kunnen en mens zijn beperkt. Pas wanneer je echt jezelf kunt zijn, denk ik dat je ook alles uit je mens zijn kunt halen en echt bij kan dragen aan een mooiere wereld voor jou, voor mij, voor iedereen. En dan kan je dat ook doorgeven. En gaat het werk dus door!

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 11 d.d. 24 maart 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

2 responses to “Overdenking | Het werk moet door!

  1. Jenn schreef:

    Heel mooi geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: