Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Vrijheid geef je door!

op 17/04/2015

Vrijheid geef je door!

Ja, vrijheid geef je door. En dat is ook zeker wat ik wil doen. Als klein meisje was ik al gefascineerd door de oorlog en het hele verhaal rondom de bevrijding. Het voormalig Kamp Westerbork heb ik regelmatig bezocht, mede natuurlijk doordat wij daar op fietsafstand in de buurt woonden. Ik bezocht vaker het Kampterrein zelf, maar ook het Herinneringscentrum.

Settela Steinbach

Een foto die ik mij altijd ben blijven herinneren is die van het meisje Settela Steinbach. De foto is misschien voor een ieder wel herkenbaar naast natuurlijk de foto van Anne Frank. Een citaat van een vrouw die in dezelfde wagon als Settela zat:

‘Ik heb met dat meisje in de wagon gezeten. Ik zat plat op de grond achter haar en zij stond daar vooraan bij die deur. Haarmoeder riep nog dat ze daar weg moest gaan. Want wij hoorden dat er buiten grendels op de deuren gingen. ‘Ga nou weg daar’, riep die moeder, ‘anders komt je kop daar straks tussen!’ Ik geloof dat ze naar een hond keek, die buiten de trein liep. Haar moeder heeft haar op het laatst weggetrokken bij die deur.’

Bron: Kamp Westerbork

Ik ben er heel eerlijk in als ik vertel dat ik haar naam met regelmaat vergeet, maar de foto vergeet ik niet. Over Settela verscheen ook een boek. Deze kan je hier vinden. Daar kan je ook de foto zien die ik bedoel. Ik weet niet of ik deze zomaar kan plaatsen namelijk, vandaar dat ik hem nu niet publiceer.

Vrijheid geef je door!

Vrijheid geef je door! Het motto van het comité 4 en 5 mei. Een motto wat, naar mijn mening, zo ontzettend waar is. Want mijn opa’s en oma’s leefden destijds in een Nederland wat bezet was door de Duitsers. Een land wat gebukt ging onder de idealen van één persoon. Een land wat uiteindelijk bevrijd is en kon gaan werken, en ongetwijfeld wennen, aan een leven in vrijheid. Zij hebben aan mijn ouders meegegeven hoe belangrijk en waardevol het is om in vrijheid te leven. En mijn ouders hebben dat op hun beurt weer aan ons doorgegeven. En ik? Ik wil het belang van vrijheid weer overdragen aan Bjarne.

Ik wil hem vertellen hoe mooi het is dat je leeft in een land waar je mag zijn wie je bent. Waar je kan zeggen wat je wilt zeggen. Dat je leeft zoals je wilt leven. Hoe ik dat ga doen weet ik nog niet helemaal, maar ik denk dat wanneer ik het op gevoel doe, ik al een heel eind kom. In elk geval plaats ik al jaarlijks de fakkel op mijn profielfoto van Facebook. Toch een klein gebaar in het streven naar een wereld vol vrijheid.

Wat betekent vrijheid voor jou?

3 responses to “Vrijheid geef je door!

  1. janny schreef:

    Alweer mooi geschreven dikke kus

  2. […] maar wat ik een beetje ver gezocht vond was de keuze voor de foto. Dit bleken namelijk een foto van Settela Steinbach en één van een overleden bootvluchtelinge die dreef op […]

  3. […] dat we vrij zijn. Ook op mijn blog heb je hier al vaker wat over kunnen lezen, zoals bijvoorbeeld vorige week nog. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat wij beseffen dat we in vrijheid mogen leven. Dat we […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: