Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Keuze voor foto’s…

op 24/04/2015

Gisteren toen ik de kranten op het depot ging halen viel mijn oog meteen op de voorpagina van de krant. Daar stond namelijk een artikel over de bootvluchtelingen die omgekomen waren op de Middellandse Zee. Op zich geen probleem natuurlijk, maar wat ik een beetje ver gezocht vond was de keuze voor de foto. Dit bleken namelijk een foto van Settela Steinbach en één van een overleden bootvluchtelinge die dreef op zee.

Natuurlijk, een journalist mag zelf bepalen wat voor beeldnateriaal hij bij een door hem geschreven artikel plaatst. Mits goedgekeurd door de eindredactie neem ik aan. Echter, om dan ook nog te schrijven dat er parallellen zijn tussen Settela Steinbach en het meisje dat in zee drijft, dat vind ik toch echt te ver gaan. En met mij vele lezers van de krant zo bleek vandaag. Vandaag werd er namelijk een artikel geplaatst waarin ook de lezers aan het woord kwamen. Althans, hun reacties werden geplaatst.

Boodschap

Begrijp me niet verkeerd, ik snap de boodschap van de journalist wel. Hij vraagt zich af waarom er geen concrete manier gezocht wordt om de bootvluchtelingen te helpen. Net zoals er weinig tot geen concrete hulp was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Echter, er is wel een verschil. In de Tweede Wereldoorlog was ons land zelf in oorlog (zoals men vandaag ook vermeld in de krant) en dus niet fatsoenlijk in staat zich te weren tegen de vijand.
Nu zou Nederland misschien wel wat kunnen doen. Maar wat? Dat is de grote vraag. Want alle vluchtelingen hier opvangen, al dan niet tijdelijk, dat werkt natuurlijk ook niet. Bovendien houdt dat de stroom bootvluchtelingen niet tegen.
Doel van het artikel was misschien ook wel om een discussie op gang te krijgen over wat er wel en niet gedaan zou moeten worden. Dat is in elk geval zeker gelukt.

Reactie Redactie

De redactie zelf schrijft onder meer vandaag het volgende in dit artikel:

Wij geven in de publicatie ook duidelijk aan dat de situatie tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet één op één vergelijkbaar is. Immers, Nederland was toen zelf in oorlog en vaak was er geen keus. De essentie van het artikel gaat er niet over of de situatie van toen en nu compleet overeenkomt, het gaat vooral over het gedrag van ons als geciviliseerde samenleving.(…)
Als krant is het ook onze taak de gemeenschap een spiegel voor te houden en het debat aan te zwengelen. Soms op controversiële wijze. Net als andere media hebben wij de afgelopen jaren veel aandacht en commentaren besteed aan de situatie rond de vluchtelingen. Daar had niemand het over. Na het ‘bed, bad, brood’-besluit, aan de vooravond van het treffen van de Europese leiders, de toenemende ellende rond de vluchtelingen en enquêtes waaruit blijkt dat een meerderheid in ons land vindt dat de marine niet moet gaan helpen, vonden wij het zaak een even wrede als in symptomen ware parallel te trekken.(…)
Prima dat er discussie is over de indringende wijze waarop wij als krant dit onderwerp hebben neergezet. Zolang de ophef maar niet afleidt van onze boodschap, dat alles moet worden gedaan om de tragedie voor de kust van Europa te stoppen.

© Huub Paulissen, hoofdredacteur

Is met die reactie de discussie opgehouden? Nee, ik denk het niet. Want ook daar valt natuurlijk veel over te zeggen. Feit blijft dat ik het een beetje ongelukkig gekozen vind om een foto uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen samen met een foto van een bootvluchteling. De enige parallel die ik zie in het artikel is dat het beide onschuldige meisjes zijn die op een vreselijke manier aan het einde van hun leven zijn gekomen en dat is natuurlijk verschrikkelijk. Zij hadden beiden nog een heel leven voor zich gehad wanneer zij niet op één of andere manier hun leven met de dood hadden moeten bekopen. Omdat ze behoorden tot een minderheidsgroepering zoals de Sinti of omdat ze een beter leven wilden aan de andere kant van de zee.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: