Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Het bezielend vuur

op 24/05/2015

Bezielend vuur

Pinksteren, feest van duurzame inspiratie. Maar waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Hoe zorg ik dat ik geïnspireerd wordt, blijf en ben? En wat als de dingen eens anders gaan als dat ik ze voor ogen had?

Inspiratie

Inspiratie. Wat is dat nou precies? De dikke Van Dale zegt hierover het volgende:

in·spi·ra·tie (de; v; meervoud: inspiraties)
1    bezieling

Goed. Bezieling dus. Maar wat is dat dan precies? Gevoelsmatig weten we het vaak wel, maar hoe breng je dat weer goed onder woorden? De Van Dale maar even weer raadplegen dan:

be·zie·ling (de; v)
1    het bezielen
2    innerlijke inspiratie: hij sprak vol bezieling

Daar komen we dus ook niet heel veel verder mee. Althans, ik niet. Wat is voor mij dan inspiratie? Wat is geïnspireerd raken? Voor mij is dat het gevoel krijgen ook iets te willen doen of bereiken wat je pas hebt zien gebeuren. En daar dan ook naar streven. Een voorbeeld: ik kijk wel eens naar het programma “de beste singer/songwriter” Ik kan dan heel veel bewondering hebben voor die mensen die eraan meedoen, dat ze hun eigen liederen kunnen schrijven. Dat ze hun gevoelens om kunnen zetten in een tekst en muziek, wat vervolgens een lied wordt. En dan denk ik wel eens, kon ik dat ook maar. En dan ga ik nog wel eens wat proberen. Geïnspireerd door de deelnemers aan het programma. Of het dan wat wordt is een tweede, maar ik probeer het dan wel.

Geïnspireerd blijven

Maar hoe zorg ik dat ik geïnspireerd blijf? Kan ik dat waar ik aan begonnen ben ook volhouden? Niet altijd. Zoals ik net schreef probeer ik wel eens mijn gevoelens in een liedtekst te verwerken. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. En dat is dan best wel weer frustrerend soms. Want soms wil ik heel graag, maar als het niet lukt, dan lukt het ook niet. En hoe ga ik om met tegenslagen? Laat ik me daardoor gelijk uit het veld slaan? Of ga ik door, koste wat kost? Dat ligt denk ik aan de situatie. Wanneer ik geen uitweg meer zie, dan stop ik inderdaad met iets als ik een tegenslag te verwerken krijg. maar wanneer ik ook maar een sprankje licht zie om iets toch af te ronden, dan probeer ik het op een later moment nog een keer en dan hopelijk wel succesvol.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 17 d.d. 18 mei 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: