Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Griekenland: laten vallen of betalen?

op 03/07/2015

Foto: Geralt

Tijdens mijn bezorgronde van de krant viel mijn oog vanmorgen op een artikel op de voorpagina van de Telegraaf. Of wij nog even een miljarden injectie naar de Grieken kunnen sturen. Maar waarom?

Financiële Malaise

Natuurlijk zie ik op het nieuws ook wel alle berichten over hoe slecht het in Griekenland gaat. Of bijvoorbeeld van het stel vandaag in het RTL Nieuws dat op huwelijksreis is naar New York en daar bij een Griekse kerk hebben moeten aankloppen voor geld omdat ze niet meer konden pinnen. Triest vind ik dat. Voor de inwoners van Griekenland, dat zij niet meer kunnen beschikken over het geld waar ze voor gewerkt hebben. Of waar ze voor gespaard hebben.

Gisteren stond in het Limburgs Dagblad een artikel over wat de Griekenland boven het hoofd hangt als Europa zijn handen van het land aftrekt nu zijn feitelijk wanbetalers zijn.

Kwijtschelden

Ruim 55 miljard euro zou kwijtgescholden moeten worden om Griekenland uit de financiële afgrond te trekken. Eigenlijk vind ik dit een beetje krom. Immers, Griekenland weigerde afgelopen week hun betalingstermijn te voldoen, waarmee zij officieel te boek staan als wanbetaler. Prima, als zij daar voor kiezen moeten ze dat lekker doen. Maar dan vind ik ook dat je geen geld meer die kant op moet sturen of schulden kwijt moet schelden.

Dat gebeurt ook niet wanneer je bijvoorbeeld een schuld bij een zorgverzekeraar zou hebben. Dan komt je verzekeraar ook niet met de mededeling “ach mevrouw, luister, wij schelden uw schuld kwijt en daarnaast krijgt u ook nog eens een bedrag van ons om u uit uw financiële situatie te halen”.

Het lijkt misschien een rare vergelijking, maar zo komt het wel over. Wanbetaler? Ach, laten we dan een deel van de schuld kwijtschelden en dat bedrag ook nog eens bijna geheel extra die kant op laten gaan. Bovendien vind ik niet dat je een premier die dit persé wil zo makkelijk tegemoet moet komen, want wie zegt dan dat er in de toekomst wel terugbetaald wordt?

Nieuw betaalmiddel

In de krant van gisteren beschreef men het scenario wat er zou gebeuren als Europa dus werkelijk de handen van Griekenland afhaalt. Het kwam er op neer dat doordat er straks gewoon helemaal geen geld meer is de Grieken schuldbriefjes gaan krijgen, wat dan uiteindelijk gaat dienen als nieuw betaalmiddel. Deze schuldbriefjes vertegenwoordigen op dat moment een waarde van bijvoorbeeld het pensioen van een Griek. Maar deze briefjes kunnen heel hard in waarde gaan dalen waardoor een pensioen van bijvoorbeeld €600.00 ineens nog maar 300.00 waard kan zijn. Met dus als gevolg dat bedrijven geen inkomsten meer krijgen en er een financiële rampspoed ontstaat in Griekenland. En dat wil natuurlijk ook niemand. Maar toch blijf ik erbij dat als men bewust hun afbetalingstermijn negeert, dat het dan niet reëel is om een bedrag kwijt te gaan schelden en dan ook nog van de andere Europese landen te gaan vragen om samen zorg te dragen voor een financiële injectie van ruim 50 miljoen euro.

Omdat ik natuurlijk alleen de voorpagina van de krant zie, weet ik niet wat er in de krant zelf nog geschreven wordt over dit onderwerp. Mijn artikel is dus puur gebaseerd op het stukje op de voorpagina en mijn eigen gevoel.

3 responses to “Griekenland: laten vallen of betalen?

 1. Henny schreef:

  Hallo Patricia, ik ben het helemaal met je eens, laat de regering nu maar eerst eens aan onze eigen mensen denken, er zijn er zoveel die buiten hun schuld in de problemen zitten en geen uitweg weten, helpen ok maar ook laten zien dat er een wil is om weer uit de ellende te komen.
  ik wens jullie een fijn weekend toe en stuur ook een beetje koelte dat kunnen we wel gebruiken. Henny

 2. Kim schreef:

  Het word nodig tijd dat er iets gaat gebeuren. Dit schiet echt niet op en zo krijg je inderdaad alleen maar meer problemen.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Vandaag is het referendum en ik benieuwd wat er uit komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: