Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | De kracht van de ontmoeting

op 18/07/2015

De kracht van de ontmoeting. Een mooie titel voor onze Weekbrief van deze week. Maar ook een hele open titel vind ik. De kracht van de ontmoeting… Wat is dan die kracht? Zit die puur in een ontmoeting? Of zit het meer in de manier van de ontmoeting?

Ontmoetingen

Er zijn verschillende soorten ontmoetingen. Je kunt elkaar treffen aan de telefoon, je kunt met elkaar chatten op internet of via een app. Je kunt elkaar tegenkomen terwijl je onderweg bent en even snel groeten, of elkaar echt ergens tegenkomen en een praatje met iemand maken. Ontmoeten kan je dus op verschillende manieren. Maar wat is nou de kracht die achter een ontmoeting kan zitten? Of wat is de kracht die je er uit kunt halen?

Ervaren

Foto: Sandid

Hoe je een ontmoeting ervaart is per persoon natuurlijk heel verschillend. Soms zit je er niet op te wachten om iemand tegen te komen of een praatje te maken. Dan probeer je soms iemand ook wel te ontlopen. Soms heb je simpelweg geen tijd om een praat je met iemand te maken omdat je haast hebt, naar een afspraak moet.
Maar soms heb je ook juist behoefte aan een ontmoeting en is er niemand die je tegenkomt. Wat moet je dan? Moet je dan zelf contact gaan zoeken met mensen? Soms is dat gevoelsmatig ook geen optie. Of hoop je dat je iemand tegenkomt die je spontaan een blijk van herkenning geeft.

Maar soms overkomt het je ook. Kom je ineens iemand tegen en raak je daarmee aan de praat. Dan ga je naar huis en denk je er nog eens aan terug. Het heeft je wat gedaan. Je had het niet verwacht en toch ontmoette je iemand. De kracht van de ontmoeting…

Kracht

Ik denk dat de kracht van de ontmoeting zit in de ontmoeting zelf en in de personen die elkaar ontmoeten. Sta je open voor elkaar of juist niet? Wanneer je open staat voor een ontmoeting, dan kan je heel veel uit een ontmoeting halen. Dat geldt ook voor mij. Soms maak ik tijdens mijn werk even kort een praatje met iemand die me dan bijvoorbeeld zegt dat men het zo knap vindt dat ik en de krant en de post bezorg. En heel eerlijk? Dat doet me dan best goed om te horen. Want het is best vermoeiend af en toe om een groot deel van de dag buiten en in beweging te zijn. Een ontmoeting kan mij dan heel veel hebben gegeven terwijl het voor de ander misschien “slechts” een opmerking of compliment was.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 23 d.d. 13 juli 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: