Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Er op uit in Zuid Limburg | GaiaZoo

op 21/07/2015

Foto: GaiaZoo

Vorige week nam ik je mee naar de Vaalserberg. Vandaag zoek ik het voor mezelf een beetje dichterbij huis. Ik neem je vandaag namelijk mee naar Kerkrade. Om precies te zijn naar GaiaZoo. Ja, de dierentuin van Kerkrade dus. Ga je mee?

10 jaar gaiaZoo

Op 1 juni 2005 werd in Kerkrade het GaiaPark geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Ja, je leest het goed, bij de opening 10 jaar geleden heette het park nog het GaiaPark. Het park is genoemd naar Gaia, de Griekse godin van de aarde. Het draait in het park dan ook niet alleen om dieren, maar er is ook veel aandacht besteed aan de natuur. De eerste inwoners van het GaiaPark waren 2 muskusossen. Zij werden destijds vergezeld door een drietal verzorgers. In 2010 wijzigde GaiaPark haar naam in GaiaZoo. Momenteel wonen er ongeveer 100 diersoorten in GaiaZoo en er komen natuurlijk steeds weer diersoorten bij. Onlangs zijn er weer een aantal nieuwe dieren in GaiaZoo komen wonen zoals bijvoorbeeld:

 • Kikkers
 • Slangen
 • Vogelspin
 • Mieren
 • Miereneters

Foto: Daphne Schmitz-Heres

Wat is er te doen in de GaiaZoo?

Behalve het kijken naar de verschillende dieren kan je nog meer doen in GaiaZoo. Zo zijn er voor de kinderen twee speeltuinen buiten in het park. Ook is er een DinoDome gebouwd. Het DinoDome is het grootste indoor Dino speelpark van Europa. Kinderen kunnen hier graven, in een kano van de ene kant naar de andere kant gaan (het is maar een klein stukje) en veel ontdekken over dinosaurussen natuurlijk. Want daar draait het toch een beetje om in de DinoDome. In de DinoDome is ook een kleine horecagelegenheid waar de ouders natuurlijk even uit kunnen rusten en kunnen kijken naar de kinderen. Buiten de DinoDome staat ook nog een carrousel vol met dino’s die vaak natuurlijk erg in trek is bij kinderen.

Centraal in het park ligt het parkrestaurant. Bij het restaurant ligt een groot terras waar je heerlijk kunt zitten. Een deel van het terras is overdekt, wat natuurlijk wel weer heel fijn is als het regent. Dan kan je toch buiten zitten EN droog zitten. Verder vind je op het plein bij het restaurant een ijscokraam en een grill plaats. Bij deze laatste krijg je bijvoorbeeld een broodje braadworst. En bij de ijscokraam… Tja, moet ik echt vertellen wat je daar krijgt? het restaurant zelf heeft een aantal combinaties van producten waardoor je een kleine korting krijgt wanneer je deze combineert. Zo is er bijvoorbeeld een combinatie met een broodje naar keuze en een kop koffie, thee, cappuccino of noem maar op voor €6.00. Vrij redelijke prijzen vind ik zelf voor een dergelijk park.

En de dieren?

Foto: Daphne Schmitz-Heres

Nu lijkt het natuurlijk alleen maar alsof het park om alles rondom de dieren gaat. Maar nee, ook met betrekking tot de dieren is er genoeg te doen. Bij binnenkomst in het park kom je langs een groot bord waarop de voederpresentaties en tijden van verschillende dieren aangegeven staat. Dit bord staat overigens ook bij het restaurant, zodat je daar altijd nog eens een kijkje kunt nemen naar waar je hoe laat ook alweer moest zijn. Zo kan je bijvoorbeeld naar de presentaties van de:

 • Gorilla’s
 • Vreemde Vogels Vollière
 • Boliviaanse doodshoofdaap
 • Lynx
 • Zuid-Amerikaanse Tapir

Op de website van GaiaZoo kan je van te voren kijken wat er die dag te doen is op het park. Het park heeft mooie paden en is verdeeld in een viertal gebieden, Rainforest, Savanne, Taiga en Limburg. In deze laatste vind je onder andere een kinderboerderij en de al eerder genoemde DinoDome. Alle gebieden komen uit bij het restaurant, zodat je altijd weer op een centraal punt uitkomt en je dus niets hoeft te missen. En natuurlijk is er ook een nagebouwde mijn in het park, want ja, Limburg is toch ook een beetje de provincie van de mijnen.

Show

Foto: Daphne Schmitz-Heres

Mooi om te bezoeken is ook de roofvogelshow. Goed, ik ben er heel eerlijk in, ik weet wel altijd waar ik niet ga zitten haha. Ik ben er niet zo’n fan van dat die roofvogels echt vlak over mijn hoofd scheren, dus probeer meestal een ietwat veilig plekje op te zoeken. Terwijl een fotograaf zoals Daphne natuurlijk het liefst wel in de vliegbaan van de vogels zit, want dat levert de mooiste foto’s op. Maar het is wel heel mooi om te zien. Sinds kort vliegt men ook met jonge Ooievaars, wat natuurlijk wel weer heel bijzonder is om te zien.

Awards

GaiaZoo is een park wat al vele awards heeft gewonnen. Ik ga ze je niet allemaal noemen, ze staan allemaal genoemd op de site van GaiaZoo, maar in 2013 werd GaiaZoo bijvoorbeeld door de ANWB uitgeroepen als leukste uitje van Nederland. En dat terwijl het park pas 8 jaar bestond! Entree prijzen voor het park verschillen buiten het hoogseizoen. het hoogseizoen loopt van 1 maart tot en met 1 november 2015. Kijk hiervoor even op de site van het park voor actuele prijzen. In het hoogseizoen zijn de prijzen als volgt:

 • 0 – 2 jaar: Gratis
 • 3 – 9 jaar: € 16,50
 • 10 jaar en ouder: € 20,50

Wanneer je overigens via de site van GaiaZoo je kaartjes besteld krijg je nog eens een extra korting. Zo zijn de kinderkaartjes (tot en met 9 jaar dus) momenteel tot 31 december 2015 € 10,00 wanneer je deze online boekt.

Enig nadeel aan het park vind ik dat er vrij weinig toiletten zijn. Soms moet je best een eind lopen als je naar het toilet moet, wat dan natuurlijk vooral voor mensen met problemen aan de blaas of kleine kinderen wel eens lastig kan zijn. Maar de toiletten die er zijn, zijn wel schoon, dat is dan wel weer fijn.

Foto: GaiaZoo

Ga jij wel eens naar een dierentuin? En welke is jouw favoriet?

3 responses to “Er op uit in Zuid Limburg | GaiaZoo

 1. Jenn schreef:

  Leuk! Ik ben er nog nooit geweest, vroeger gingen we veel naar Emmen, en vorig jaar zijn we naar de Beekse Bergen geweest.

 2. […] dag heb. In de zomer als het heel mooi weer is, dan kan het ook gebeuren dat we bijvoorbeeld naar GaiaZOO gaan voor een uurtje of twee. Dat is het voordeel van het hebben van een abonnement, dan kan je […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: