Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Persoonlijk | Wat betekent muziek voor mij?

op 24/07/2015

Foto: Geralt

Vandaag is het weer tijd voor een persoonlijke blog. Een kijkje in mijn leven. Nou krijg je dat natuurlijk iedere dag wel al, maar soms is het tijd om nog eens wat dichter bij mezelf te gaan zitten. Daarom vertel ik je vandaag wat muziek voor mij betekent.

Verschillende stylen

De muziekwereld kent natuurlijk ontzettend veel verschillende stylen. Ga bij jezelf maar eens na wat je kent.

 • Jazz
 • Pop
 • R&B
 • Klassiek
 • Punk
 • Gabber
 • Gothic
 • Alternative
 • Rock
 • Metal

En zo kan ik nog wel doorgaan. Maar in bovenstaand rijtje zitten niet alleen stylen waar ik van houd. Neem bijvoorbeeld iets als de gabber muziek wat in de jaren ’90 populair was. Verschrikkelijk vond ik dat. En nog vind ik het geen mooie muziek. Maar ik ken het wel. En het is ook echt niet zo dat ik de radio uitzet als een dergelijk nummer gedraaid wordt. Ik laat hem dan rustig aanstaan, maar zal het zelf gewoon niet opzetten. Andere stylen zoals bijvoorbeeld klassiek vind ik af en toe wel eens fijn om te draaien. Maar wat betekent muziek nou eigenlijk voor mij?

Troost

Muziek bied me soms troost. Als ik het even moeilijk heb, dan zet ik soms nummers op waarvan ik weet dat de tekst me wat te zeggen heeft. Of een lied waarbij ik gewoon even lekker kan huilen. Gewoon alleen, verzonken in gedachten. “Uiteraard” zijn dit dan wel meestal rustige nummers. Een paar voorbeelden:

 • Tears in heaven ~ Eric Clapton
 • Passie ~ Clouseau
 • Mama ~ The Kelly Family

Foto: Lisilemos

 

Vrolijkheid

Soms word ik ook gewoon heel vrolijk van muziek. Dan doet het mij bijvoorbeeld denken aan een leuk moment of een mooie gebeurtenis. Dan kan ik in gedachten soms helemaal terug gaan naar het moment waarop dat liedje voor mij belangrijk was en dat moment echt weer herbeleven. Dit kunnen dan weer wel hele rustige nummers, maar ook drukkere nummers zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

Overwinning

Door muziek heb ik mezelf ook een aantal keren overwonnen. Ik ben best heel onzeker over mezelf, maar wilde bijvoorbeeld perse tijdens de doop van Bjarne Tim zelf een lied voor hem zingen. En een vriendin had mij gevraagd of ik tijdens haar bruiloft een lied wilde zingen. Toen ik die beide momenten moest zingen “scheet” ik echt zeven kleuren, maar het is me gelukt! Voorbeelden hierbij zijn:

Spelen

Jarenlang heb ik zelf muziek gespeeld. Ik begon ooit met blokfluit. Daarna ging ik verder met orgel spelen en op den duur werd het orgel vervangen door een keyboard. Dit was anders spelen omdat je bij een orgel twee klavieren hebt en op een keyboard zit alles op één klavier. Later speelde ik ook wel eens op een piano als er een piano in de buurt was.

Spelen doe ik nu niet echt meer. Ja, als ik bij mijn ouders ben doe ik het nog wel eens, maar thuis niet meer. Daar hebben we gewoon geen ruimte voor om een keyboard op een vaste plek te zetten. Ik heb wel een keyboard, maar als ik daar meer dan twee toetsen tegelijk op indruk dan neigt hij ernaar vals te worden.

Zingen en…

En natuurlijk zing ik heel veel. Thuis, in de dienst, bij het koor. Maar ook soms op straat. Als ik dan tijdens het lopen van de post een liedje hoor in een auto van mensen die bijvoorbeeld stilstaan of langsrijden dan wil ik nog wel eens een stukje meezingen. Zingen doe ik dus heel veel.

En zo nu en dan ga ik ook zitten met een vriend en dan gaan we schrijven. Ik probeer dan voor de tekst te zorgen en hij voor de muziek. Zo hebben we samen inmiddels één lied geschreven die we eens samen op moeten nemen. Een tweede is in de maak, maar dat is toch een wat zwaardere bevalling haha.

Wat betekent muziek voor jou? Laat het me weten in je reactie!


3 responses to “Persoonlijk | Wat betekent muziek voor mij?

 1. Nicole schreef:

  Tegenwoordig is het lijstje met verschillende stijlen zo uitgebreid, ik weet niet meer hoe ze het allemaal noemen!
  Ik vind veel leuk hoor, maar ik hou toch het meest van muziek waar juist geen tekst in zit of waarbij de tekst zoveel betekenis heeft!

  • pschmitz schreef:

   Een beetje instrumentale muziek vind ik ook mooi hoor. Of “Conquest in Paradise” van Vangelis, ook mooi om af en toe te luisteren.

 2. […] heb het hier op mijn blog al wel vaker benoemd, mijn grote passie is muziek. Ik zing graag, luister graag naar muziek en wanneer ik de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: