Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Er op uit in Zuid Limburg | Wilhelminaberg

op 28/07/2015

Vandaag blijven we in Landgraaf. Voor mij dichtbij huis natuurlijk en toch is dit een plek waar ik niet heel vaak heen ga. En waar ik eigenlijk toch meer heen zou willen gaan. Een plek om sportief bezig te zijn EN van een mooi uitzicht te kunnen genieten. Ga met me mee naar de Wilhelminaberg.

De Wilhelminaberg

Wat is precies die Wilhelminaberg en wat maakt hem zo bijzonder. Ja, het is een berg zoals er meerdere zijn in Limburg. Echter, de Wilhelminaberg is geen natuurlijk ontstane berg, maar een kunstmatig aangelegde berg. Dit komt omdat Staatsmijn Wilhelmina tussen 1906 en 1969 deze plaats gebruikte om daar het restgesteente kwijt te kunnen. Na sluiting van de mijn bleek dat het te lang zou duren en te kostbaar zou zijn om de inmiddels 93 meter hoge berg af te graven.

Vandaag de dag is de berg 20 meter lager dan bij het sluiten van de mijn. Dat komt omdat men uiteindelijk heeft besloten de berg en de omgeving hierom heen een recreatieve bestemming te geven. De steenberg werd beplant en het materiaal wat bij het verlagen van de berg vrijkwam werd gebruikt om de berg minder steil te maken.

508 treden

De Wilhelminaberg is vooral bekend vanwege de lange trap die tegen de berg aan ligt. En natuurlijk ook wel door het naastgelegen SnowWorld. Maar de trap is een echte toeristentrekker op zichzelf. Je moet er wel even wat voor over hebben, maar het uitzicht bovenaan de trap is echt adembenemend. Als je überhaupt nog adem over hebt nadat je 508 traptreden hebt gelopen, opgedeeld in 22 delen met tussenliggende plateautjes om heel even uit te kunnen rusten. Na die 508 traptreden heb je 248 meter gelopen en sta je inmiddels op 225 meter boven NAP. Qua hoogte ben je dan toch weer 95 meter de lucht ingegaan, wat mij dan doet denken dat de Staatsmijn wat hoger lag dan de start van de trap. Maar dat weet ik niet helemaal zeker. Anderen beweren namelijk dat je dan een hoogte van iets meer dan 70 meter hebt afgelegd. Bovenaan de trap kan je bijna 360 graden rond kijken. Wat dat betreft is het erg jammer dat SnowWorld daar ligt, want dat gebouw neemt een stukje uitzicht weg. De trap is trouwens naar het schijnt de langste openlucht trap van Nederland. De treden onderaan de trap zijn ook een heel stuk breder dan de treden bovenaan de trap om het optische effect wat te versterken.

Stairway to Heaven

Door haar hoogte is de Wilhelminaberg natuurlijk voor veel sporters een uitdaging om te beklimmen of een perfecte manier voor een training. Daarom zie je ook veel hardlopers, fietsers en mountainbikers op de berg. Of de trap wordt gebruikt voor het wereldrecord matras glijden.

Maar indrukwekkender vond ik de trap vorig jaar na de verschrikkelijke ramp met de MH17. Toen veranderde de normaal zo gewone trap in een heuse stairway to heaven. De hele trap was volgezet met kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze ramp. Helaas kan ik geen duidelijke foto meer vinden van de trap in het donker, maar geloof me, het was echt heel indrukwekkend. Mede door het optische effect in de trap leek het echt alsof de kaarsen tot aan de hemel kwamen.

Foto: Hans Janssen


2 responses to “Er op uit in Zuid Limburg | Wilhelminaberg

  1. Jenn schreef:

    Mooi, lijkt me heel indrukwekkend al die kaarsen.

  2. Vlijtig Liesje schreef:

    Wauw, dat is nog eens een trap! Dat lijkt me een hele goede work-out.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: