Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Muziek | De speeltuin

op 31/07/2015

Ik weet niet precies hoe het komt, maar de afgelopen dagen heb ik vaak dit nummer van Marco Borsato in mijn hoofd. Daarom vandaag maar een artikel over dit mooie nummer. Gaat de oorlog ooit uit een kind?

De speeltuin

En dan begin ik natuurlijk zoals altijd met het nummer zelf. Het nummer duurt niet heel lang (2:15), maar het gaat vooral bij dit nummer ook niet om de lengte, maar met name om de tekst.

“Zal de wereld weer een speeltuin zijn en kun je rustig spelen”. Is de wereld überhaupt wel een speeltuin? Zal zij ooit een speeltuin zijn als wereldvrede een feit zou zijn? Ik weet het niet. Overal heb je dan natuurlijk nog resten van en herinneringen aan eerdere tijden. Denk bijvoorbeeld nu al aan mijnenvelden en dat soort dingen. En hoe vaak wordt er nu niet nog een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden? Maar misschien… als wereldvrede lang genoeg stand kan houden… en alle mijnenvelden en bommen geruimd zijn… heel misschien kan het dan wel een speeltuin zijn. Het is toch een mooie utopie denk ik zo. En een mooi streven om naar te leven.

Kinderen en oorlog

“Maar al ben je uit de oorlog, gaat de oorlog ooit uit jou?” Gaat een trauma überhaupt ooit uit een kind? Ik weet het niet. Ik denk dat een kind dat altijd wel bij zich zal blijven dragen. Een kind zal altijd littekens blijven houden uit de periode van oorlog waarin hij of zij heeft geleefd. Maar ik denk wel dat je een kind kan helpen om dat verleden een plek te geven en een veilig leven op te bouwen en te werken aan een veilige toekomst. Een organisatie die daar natuurlijk heel bekend om is, en waar Marco Borsato “de Speeltuin” ook voor opnam is Warchild. Zij trachten de oorlog uit een kind te halen. Of op zijn minst dat verschrikkelijke verleden een acceptabele plek te geven in het leven van een kind. Ik werd geraakt door het verhaal van Khalil (13). Lees ook zijn verhaal:

De 13-jarige Khalil komt uit Herat, West-Afghanistan. Zijn vader overlijdt als Khalil twee jaar oud is. Zijn moeder kort daarna, tijdens de bevalling van een broertje van Khalil.

Khalil wordt opgevoed door zijn vier oudere broers en zussen. Het ‘gezin’ is arm. Om het geluk te zoeken, trekken de kinderen van stad naar stad. Uiteindelijk komen ze in Kabul terecht, de hoofdstad van Afghanistan.

Mee naar Scouting
Helaas biedt dat voor Khalil geen stabiliteit in zijn korte, maar roerige leven. In Kabul kiezen de vijf kinderen hun eigen weg. Zijn oom brengt Khalil naar een opvanghuis, omdat niemand voor Khalil zorgt. Hij kan er maar moeilijk wennen. Hij mist de warmte en veiligheid van zijn familie. En wordt onrustig, agressief en kropt zijn gevoelens op. Soms barst hij uit in woede.

Het kleinste probleem kan Khalil helemaal over de kook brengen. Hij slaat letterlijk om zich heen.

Khalil’s leven is weinig hoopvol. Totdat een van zijn vriendjes hem meeneemt naar PARSA, een van War Child’s partnerorganisaties in Afghanistan. Khalil sluit zich aan bij de scoutinggroep, die een keer in de week samenkomt; ze ruimen de buurt op, helpen ouderen met boodschappen dragen en doen kleine klusjes.

‘Moeilijke leerling’
Khalil zit ook in een speciaal onderwijsprogramma, gericht op kinderen die niet in het basisonderwijs mee kunnen. Omdat ze zich moeilijk kunnen concentreren, niet overweg kunnen met leraren of, zoals Khalil, opvliegend zijn. Allemaal het gevolg van wat er in hun jeugd gebeurd is.

Veel leraren sturen deze ‘lastige’ kinderen van school. Maar PARSA werkt aan interactief onderwijs, waarmee kinderen met gedragsproblemen spelenderwijs omgangsvormen leren. Dat heeft effect. Voor het eerst in zijn leven heeft Khalil iemand die in hem gelooft. Zijn leraar moedigt hem aan en ondersteunt hem in de klas. PARSA gaat met Khalil gesprekken aan om zijn driften onder controle te krijgen.

Hulp
Onder andere door de hulp van War Child en haar partnerorganisaties kunnen kinderen als Khalil geholpen worden, zodat ze een vreedzaam bestaan op kunnen bouwen. Voor 6 euro per maand help jij een kind dat in oorlog opgroeit. Ga naar “word friend van warchild” en doneer! Als dank ontvang je een t-shirt of boek cadeau.

Dit artikel bevat affiliate links. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: