Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Leven met aandacht

op 22/08/2015

aandacht

Aandacht. Een begrip waarmee je alle kanten op kan. Toch? Positieve aandacht, negatieve aandacht, verkeerde aandacht, gevraagde aandacht, ongevraagde aandacht. Maar wat is aandacht nou eigenlijk? Hoe kan je leven met aandacht? Daar ga ik naar op zoek.

Aandacht voor leven

Heb je nog wel aandacht voor het leven? Kijk eens om je heen als je in de auto zit? Of als je op de fiets zit of wandelt of je op wat voor manier dan ook voort beweegt. Zie je nog wat er om je heen gebeurt? Ik ben er heel eerlijk in, wij gaan natuurlijk regelmatig vanuit Limburg naar mijn ouders in Assen en nee, dan zie ik lang niet altijd wat er langs de kant van de weg leeft. Daphne rijdt meestal, dus ik zou alle tijd moeten hebben om te kijken naar de natuur en alles wat er buiten gebeurt. Maar dat is dus niet zo. Vaak denk ik op een gegeven moment “zijn we daar al langs” of “zijn we daar wel langs gekomen”?

Mijn moeder had daar vroeger nog wel eens een trucje voor. Misschien niet eens zozeer met de bedoeling dat wij zouden zien wat er langs de weg leeft, beweegt en staat, maar meer om ons ‘zoet’ te houden op de achterbank. Ze had dan op een A-4tje een aantal dingen staan die we onderweg tegen zouden komen en wij moesten dan aankruisen wat we hadden gezien. Of we kregen een lijst met alle merken van caravans en gingen turven welke caravans we zagen. Zo hadden we toch min of meer aandacht voor het leven om ons heen. Maar ook het bewonderen van de lammetjes en kuikentjes gaf ons aandacht voor het leven.

Aandacht

Aandacht. Laten weten dat je aan iemand denkt. Een knipoog, een zwaai, een groet, allerlei vormen van aandacht. Vormen die soms ongemerkt geuit worden. Misschien wel te vaak ongemerkt geuit worden. Onbewust steek je soms je hand op als je ziet dat iemand zwaait, zonder dat je eigenlijk precies weet wie dat was. Ik ben er heel eerlijk in, dat gebeurt mij ook regelmatig tijdens mijn werk. Van veel mensen weet ik inmiddels wel welke kenteken/autocombinatie bij hen horen, maar van sommige mensen weet ik het ook gewoon niet. Ik kan natuurlijk ook niet alles onthouden. Maar het gebeurt mij regelmatig dat ik tijdens mijn werk iemand hoor toeteren en zie dat men een hand op steekt. Dan zwaai ik vaak wel terug, maar weet dan soms niet wie er nou precies achter dat stuur zat. Dan geef ik dus wel aandacht, maar het gaat totaal aan mij voorbij.

Leven met aandacht

En dus mag ik soms misschien wel eens bewuster leven met aandacht. En dan bedoel ik niet het zwaaien naar die toeterende auto’s, want daarbij moet ik soms zo snel reageren dat ik echt niet kan zien wie er in zit of het pas later doorheb. Nee, dan bedoel ik meer datgene wat ik meemaak wanneer ik langs woningen loop van de mensen in mijn wijk. Even zwaaien naar iemand die voor het raam zit, een glimlach naar iemand of gewoon simpelweg iemand groeten. Een kleine moeite om op zo’n manier aandacht te geven, maar voor een ander is dat misschien een groot geschenk.

Ben jij je altijd bewust van de aandacht die je geeft? Laat het me weten in een reactie!

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 27 d.d. 17 augustus 2015, E. M. van der Horst, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Leven met aandacht

  1. Jenn schreef:

    Mooi geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: