Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Er op uit | Bloemencorso’s

op 08/10/2015

hart

Tijdens onze vakantie gingen wij er natuurlijk ook regelmatig wel een dagje op uit. Twee van de dingen die wij bezochten waren het bloemencorso van Zundert en Valkenswaard. Hoe vond ik dit en wat is het verschil tussen deze twee corso’s? Je leest het in dit artikel.

Bloemencorso Zundert

Vorig jaar hebben wij het corso van Zundert op televisie gezien. Het bleek dat wij nu op ieets meer dan een uur rijden van Zundert op de camping zaten en dus besloten wij dat wij dit jaar naar het corso in Zundert zouden gaan. Traditioneel wordt dit altijd gehouden op de eerste zondag van september, zo ook dit jaar. Dit jaar was het thema van het bloemencorso: Van Gogh. Negentien praalwagens reden mee in de stoet. Deze wagens waren de dagen en nachten voorafgaand aan het corso volgestoken met duizenden Dahlia’s.

De toegang tot het corso bedroeg €10,00. Dit leek me wel veel, maar op zich kan je je verder wel een hele dag vermaken op het terrein, waardoor het toch eigenlijk ook wel weer meevalt. Binnen de entreepoorten vind je langs een deel van de route een jaarmarkt met natuurlijk veel verschillende soorten koopwaar. Verder zijn er langs de corso route veel, heel veel eetkramen te vinden. Persoonlijk vond ik dat dit best een beetje minder had gemogen. Ik bedoel, twee mobiele friteswagens tegenover elkaar (van dezelfde firma) lijkt mij wel een beetje overbodig.

De wagens

We hadden een mooi plekje uitgezocht langs de route van het corso. We stonden daar al redelijk op tijd zodat we niet ergens achteraan hoefden te staan. Meteen toen de eerste wagens langskwamen werd duidelijk dat dit ongetwijfeld een mooie stoet zou worden. Er waren wel veel wagens met donkere kleuren, maar het leven van, de in Zundert geboren, Vincent van Gogh was natuurlijk ook niet echt rooskleurig. Alle wagens werden overigens met de hand voortgeduwd over een parcours van ruim vijf kilometer. De meeste wagens hadden ook veel bewegende elementen, waardoor de wagens ook meteen een stuk levendiger werden.

Na de eerste ronde zijn we wel naar de camping terug gegaan, temeer ook omdat we natuurlijk nog een eind moesten rijden. De wagens leggen de route na de eerste ronde namelijk ook nog eens in tegengestelde richting en in willekeurige volgorde. Ter hoogte van de jury is op een gegeven moment te horen “ze mogen stoppen!” De wagen die dan voor de jury staat blijkt dan verkozen te zijn als winnaar. Dit jaar bleek dat de wagen van buurtschap Wernhout te zijn. Zij hadden als thema voor de wagen “Adieu Vincent, een afscheid in bloemen” Vincent van Gogh lag hier languit op zijn rug, het hoofd naar achteren en één been opgetrokken. Heel mooi om te zien. Overigens waren alle wagens heel mooi.

Bloemencorso

De winnende wagen vanaf de voorkant

Bloemencorso Valkenswaard

De tweede zondag van september hadden we het corso van Valkenswaard op de planning staan. Valkenswaard was gelukkig een behoorlijk stuk dichterbij, slechts tien kilometer van de camping. Dit was dus heel goed te doen. De entree in Valkenswaard was €8,00. Minder dus dan in Zundert, maar er was dan ook wat minder te beleven. Er was op papier een vrij grote markt. Dit bleek eigenlijk best wel tegen te vallen. Er waren een paar kramen waar je echt nog bijvoorbeeld oud gereedschap of oude was methoden kon zien en wat verkoopkraampjes. Vooral de kraam met de was methoden vond ik toch ook wel weer erg leuk om te zien. Een stuk verderop was het foodstock festival. Een pleintje met een ouderwetse kermis en eet kraampjes waarbij producten biologisch en/of handgemaakt waren. En er was een tentoonstelling van oude auto’s vanwege het Frans van Best memorial. Deze auto’s reden ook een ronde over het parcours van het corso.

De wagens

Het thema van het bloemencorso van Valkenswaard was “Te mooi om weg te gooien” en stond hiermee in het teken van recycling. In deze stoet reden veertien wagens mee die, ook hier, met de hand werden voortgeduwd. Passend bij het thema was op iedere wagen gerecycled materiaal te vinden. Of nee, niet geREcycled maar geUPcycled. Want bij recyclen maak je van een voorwerp iets anders. Bij upcyclen gebruik je een product in bijvoorbeeld een kunstwerk. Iets in deze trant was de boodschap van de omroeper van het corso om het thema te verduidelijken. De wagens bestonden dan ook niet alleen uit Dahlia’s, maar bevatten ook bijvoorbeeld kaarsvet, autobanden, plastic flessen, dopjes, plastic tassen en (gloei) lampen.

In Valkenswaard trekken de wagens twee keer over, bijna het hele, parcours. Dit geeft je als bezoeker gelijk ook de mogelijkheid om na ronde één de straat over te steken om de wagens van de andere kant te bekijken. En dat hebben wij dan natuurlijk zelf ook gedaan. En natuurlijk ga je bij jezelf ook wel na welke wagen jij het mooiste vind en welke van jou zou mogen winnen. Eenmaal op de camping bleek dat wij het deze keer zeer eens waren met de jury. Buurtschap Hazestraat, winnaar van het corso van 2014, heeft ook dit jaar het corso gewonnen met hun wagen met het thema: “Kristahlia”. In deze wagen waren talloze (gloei) lampen verwerkt in allerlei vormen en maten. Eigenlijk sas het denk ik voor deze wagen heel jammer dat de zon niet echt scheen. Dat had de wagen denk ik nog mooier gemaakt.

De winnende wagen van het bloemencorso van Valkenswaard.

De winnende wagen van het bloemencorso van Valkenswaard.

Wat vond ik van de corso’s?

Ik vond de corso’s wel heel mooi om te zien, maar ik zou niet ieder jaar hoeven te gaan. Het is bijzonder om te zien hoe iedere Dahlia precies op de plek pas waar hij bevestigd is. Zo ontstaat er een compositie van gemiddeld 150.000 (!) Dahlia’s per wagen die vooral van veraf er soms werkelijk levensecht uitziet.
Wat ik overigens ook wel heel grappig vond was dat in Valkenswaard een marching/showband uit Assen mij liep. Voor mij als geboren Assense natuurlijk heel leuk om te zien.

DSC_0252

Ben jij wel eens naar een bloemencorso geweest? Wat vond je ervan? Laat het me weten in een reactie!


One response to “Er op uit | Bloemencorso’s

  1. Jenn schreef:

    Leuk, ik hou van bloemencorso’s. Ben er ook wel een beetje mee opgegroeid, bij mijn ouders in de buurt waren (zijn) er twee, en aangezien er verder niet zoveel te beleven viel waren dat echt dé feesten van het jaar. Zundert en Valkenswaard ben ik nooit geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: