Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Levenstijd

op 10/10/2015

Levenstijd

Voor mijn vakantie schreef ik elke week een overdenking naar aanleiding van de Weekbrief die wij die week mochten ontvangen van het het Apostolisch Genootschap. Na mijn vakantie kreeg ik te horen dat dit gemist werd. Tja, vakantie moet natuurlijk ook kunnen niet waar? Maar eerlijk is eerlijk, voor de vakantie twijfelde ik wel of ik door moest gaan hiermee. Door het berichtje na de vakantie heb ik wel weer de motivatie er toch mee door te gaan. En dus vanaf vandaag op zaterdag komt er om 10 uur een overdenking online.

Levenstijd

Levenstijd. Wat is dat precies? Toen ik ging zoeken op internet naar een betekenis van levenstijd vond ik niet echt iets. Google wilde mij laten zoeken op levensduur. Maar is dat het zelfde? Ik denk het niet. Levensduur lijkt mij meer de lengte van tijd te zijn dat wij mogen leven. De duur van je leven zeg maar. Levenstijd lijkt mij meer de tijd die ons gegeven is om ons leven een zinvolle invulling te geven. In een lied is dit heel mooi verwoord. Een lied dat ondersteunt wordt met foto’s in het volgende youtube filmpje.

Tijdelijkheid

Ons leven is natuurlijk maar een tijdelijkheid in het lange lange bestaan van onze aarde. En in die tijdelijkheid maken we veel mee, vreugde en verdriet, we groeien, winnen en verliezen. En het is aan jou om van jouw leven een waardevol leven te maken binnen de levenstijd die jij hebt. En natuurlijk wordt je gevormd door iedereen die om je heen is, waar je contact mee hebt in je privé even, je directe omgeving, maar ook via het internet. Ook daar doe je contacten op die van invloed kunnen zijn op hoe jij jouw leven inhoud wilt geven.

Zelfbeeld

Laat ik mijn zelfbeeld bepalen hoe ik mijn leven invul? Of laat ik mijn besef van tijdelijkheid bepalen hoe ik wil dat mijn zelfbeeld is? Of is het een combinatie van beiden? Ik denk dat het zeker een combinatie zal zijn. Al zal het beeld dat jij zelf hebt van je jezelf toch wel de grootste factor zijn in het bepalen hoe jij in het leven staat. Eigenlijk is dat ook een beetje wat ik in de inleiding van dit artikel schreef:

In mijn zelfbeeld wat betreft deze overdenkingen twijfelde ik of het goed genoeg zou zijn, of ik er wel mee door zou moeten gaan, of het wat toe zou voegen. Terwijl vanuit mijn internet omgeving (om het maar even oneerbiedig zo te noemen) mijn tijdelijkheid wat betreft het schrijven van deze overdenkingen wel opgemerkt en gemist werden.

Dat heeft gemaakt dat ik toch mijn zelfbeeld bijgesteld heeft en dat ik er nu weer vertrouwen in heb en weer met volle enthousiasme deze artikelen schrijf. Al is het niet altijd even makkelijk natuurlijk en heb ik niet altijd evenveel tijd. Ik blijf het proberen.

Even en eindeloos

Ons leven is er maar even. Het leven is eindeloos. Altijd zal er leven zijn, ook als wij er niet meer zijn. Immers wij geven het leven door aan generaties die na ons komen. Mijn opa gaf zijn leven en datgene wat voor hem belangrijk was door aan mijn vader en mijn vader gaf dat door aan mij. En natuurlijk werkte dat ook zo bij mijn moeder en haar vader. En ik? Ik geef datgene weer door aan Bjarne in de hoop dat hij dat weer doorgeeft aan zijn kinderen in de toekomst. Maar laat dat laatste nog maar even een flink aantal jaren duren haha. Maar behalve kijken naar de toekomst en het doordragen van onze eigen idealen, normen en waarden is het ook goed om terug te kijken naar wie ons voor zijn gegaan. Naar wat de vele generaties voor ons hebben gedaan, hebben betekend en hebben bereikt. Laten we dat niet stilletjes aan ons voorbij laten gaan en daar dankbaar voor zijn. En daarop verder bouwen in ons eigen leven.

Welke normen en waarden die jij mee hebt gekregen zijn voor jou belangrijk? Wat wil jij doorgeven aan de generaties die na jou komen? Ik ben benieuwd.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 32 d.d. 5 oktober 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Levenstijd

  1. janny schreef:

    Kus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: