Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Maatschappij | Vluchtelingen en hun problematiek

op 12/10/2015

Vandaag een actueel thema op mijn blog. Namelijk de vluchtelingen crisis. Vluchelingen problematiek vind ik dan weer zo zwaar klinken. Ja, het is een probleem, maar voor wie is het probleem groter? Voor ons Nederlanders of voor de duizenden vluchtelingen? Vandaag vertel ik je hoe ik hierover denk.

Achtergrond

Natuurlijk weten we allemaal waar de vluchtelingen vandaan komen. Maar weten we ook waarom ze vluchten? Is het puur vanwege de oorlog of spelen er andere zaken mee? In Syrië gaat de bevolking al vier jaar gebukt onder geweld. Geweld ontstaan doordat in maart 2011 massale demonstraties plaats hebben gevonden tegen de Syrische regering van President Bashar al-Assad. Het Syrische regime trad hard op tegen opstandelingen die zich verenigd hebben in de Syrische Nationale Raad en andere oppositiegroeperingen. Nu, na vier jaar duurt het conflict nog altijd voort. Sterker nog, het geweld neemt toe en de situatie in Syrië is ster verslechterd. Het geweld heeft, volgens de Verenigde Naties, naar schatting al ruim 200.000 mensen het leven gekost. Hieronder zijn waarschijnlijk ook zo’n 10.000 kinderen.

Een veilig heenkomen

Gebukt onder dit geweld zijn vele Syriërs op zoek naar een veilig heenkomen. Ze slaan op de vlucht. Laten alles wat ze hebben achter in de hoop een veilige plek te vinden. Waar ze heen gaan? Het grootste deel van de vluchtelingen zoekt een veilige plek in eigen land. Slechts een deel van hen zoekt hulp in buurlanden zoals Turkije, Libanon Irak, Jordanië en Noord-Afrika. En ja, natuurlijk zijn er ook mensen die in de bootjes Europa proberen te bereiken. Beelden die wij het afgelopen jaar veelvuldig hebben gezien.

Vluchteling of gelukszoeker?

Maar zijn dit nou echt allemaal vluchtelingen? Of zijn het allemaal gelukszoekers? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik geloof dat ieder individu die als vluchteling ons land in komt echt een vluchteling is. Maar ik wil ze ook niet zomaar bestempelen als gelukszoekers. Ik denk wel dat, in elk geval de meeste mensen echt vluchtelingen zijn die niets liever zouden willen dan in hun eigen huis zijn. In hun eigen land, hun eigen stad of dorp, hun eigen straat, hun eigen woning, hun eigen bed.

Mensen die op de vlucht zijn moeten natuurlijk ergens opgevangen worden. In eerste instantie hebben de buurlanden dit ook geprobeerd, maar zij kunnen de stroom vluchtelingen niet meer aan. Vluchtelingen willen nu naar Europa in de hoop dat zij daar terecht kunnen. En in Europa worden zij ook werkelijk opgevangen, daar zijn we allemaal ook dagelijks getuige van.

Foto: Geralt

Foto: Geralt

Welkom of opstand?

In Nederland zien we heel duidelijk dat er op verschillende manieren gereageerd wordt op de vluchtelingen. Afgelopen week liep het met name in het Drentse Oranje gigantisch uit de hand. Daarnaast was er natuurlijk ook het incident in Woerden. Oranje is een dorpje met gemiddeld zo’n 140 inwoners. In dit dorpje is tevens een voormalig vakantiepark gevestigd wat tegenwoordig verhuurd wordt aan het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers. Vastgelegd is dat hier plek geboden zou worden aan maximaal 700 asielzoekers. Die daar dus ook al zaten toen afgelopen week ineens bekend werd gemaakt dat er nog eens 700 vluchtelingen bij zouden komen. Ik kan me best voorstellen dat de bevolking daar dan onrustig van wordt. Zeker op het moment dat er al bussen klaarstaan met vluchtelingen. Maar aan de andere kant vind ik ook wel dat je moet kijken naar de situatie van die vluchtelingen. Zij hebben helemaal niets meer. Geen geld, geen bezittingen, misschien geen eens een huis meer. Zij weten niet wat ze aan gaan treffen als ze over een tijdje weer terug gaan naar eigen land. Dus wat dat betreft snap ik best dat wij, die toch net iets of een heleboel meer, hebben dan zij in actie komen om te helpen.

Het lijkt alleen soms dat je slecht bent als je niet helpt. Als je niet helpt omdat je het zelf bijvoorbeeld niet kunt. Natuurlijk kan je altijd kijken op wat voor manier je eventueel WEL iets kunt doen. Al is het maar het bieden van een glimlach of een helpende hand wanneer dit nodig is. Een klein gebaar vanuit jou maar een heel groot gebaar voor een vluchteling! Indien er in mijn omgeving vluchtelingen geplaatst zullen worden, zal ik ook zeker proberen die glimlach te bieden.

Hoe kijk jij aan tegen de vluchtelingen problematiek? Ik ben benieuwd naar je reactie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: