Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Feestdag | Waarom ik niets met Halloween heb

op 24/10/2015

Halloween

Zoals je weet heb ik op woensdag altijd een artikel in het kader van project blog boek waarin zowel ik als andere blog vriendinnen artikelen met hetzelfde onderwerp schrijven. Vandaag hebben we allemaal een artikel met hetzelfde thema, maar iedereen heeft een ander onderwerp binnen het thema Het thema is Halloween aangezien dat volgende week is. Bij het denken aan Halloween alleen al gaan mij de nekharen overeind staan. En in dit artikel vertel ik je waarom.

Wat is Halloween precies?

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada gevierd wordt. Maar de laatste jaren krijgt Halloween ook hier in Nederland een steeds grotere rol lijkt het. Halloween is ontstaan doordat de Keltische kalender begon op 1 november. 31 oktober was daardoor dus oudejaarsavond, Hallow-e’en oftewel All Hallows Eve. Dit kennen wij dan weer als Allerheiligenavond, de avond dus voor Allerheiligen, wat valt op 1 november.

pumpkin-23439_640

Wat merken wij hier van Halloween?

Het hele Halloween trekt hier in Nederland steeds meer aan. Sinds een jaar of twee lopen met Halloween hier ook kinderen langs de deuren. Het eerste jaar moest je door middel van een lantaarn aangeven of je meedeed of niet. Vorig jaar waren daar geen richtlijnen over en had je dus gewoon pech als je niet meedeed, kinderen belden toch aan. Nou hebben wij een bel die ik op geluid, licht of allebei kan zetten. En dus… stond hij vorig jaar enkel op licht. Ik vind het namelijk onzin om op Halloween verkleed snoepjes te gaan halen bij mensen.

Waarom heb ik niets met Halloween?

Ik vind Halloween een beetje overtrokken, commercieel en overbodig. Ik weet niet beter of wij gingen op 11 november, met Sint Maarten, met onze, meestal, zelfgemaakte lampion langs de deuren. Als mensen dan open deden, dan lieten we vol trots onze lampion zien en zongen een liedje. Variërend van:

We kijken vanavond geen tv
We lopen met onze lichtjes mee
We vragen wat voor Sint Maarten
We komen maar ene keer

tot langere liedjes. Bij ons op de basisschool was een vader van een klasgenootje van mij die zelf allerlei Sint Maarten liedjes schreef en dus hadden we ieder jaar wel weer wat nieuws om te laten horen. Na het zingen kreeg je dan iets. Dat kon iets zijn van snoep, mandarijntjes of zelfs stuivers. Maar dan deed je dus nog iets om het snoep te krijgen. Bij Halloween roepen de kinderen hier alleen maar “je snoep of je leven”. En heel eerlijk? Ik vind dat niet kunnen. Er is al zoveel geweld en ellende op deze wereld, dan ga je niet dreigen met iemands leven ook al is dat alleen maar voor de vorm.

Daarnaast vind ik het verkleed gedeelte ook niet echt prettig. Van kinderen kan ik het op zich nog wel hebben, maar veel ouders lopen ook vaak verkleed mee. En dan moet ik toch bekennen dat ik het niet echt prettig vind dat ik niet kan zien wie er nou echt aan mijn deur staat. Bovendien… verkleed over straat gaan hoort bij Carnaval haha. Dus eigenlijk is Halloween hier gewoon een combinatie van Carnaval en Sint Maarten. Met Halloween haal ik ook echt geen snoep in huis. Eerder had ik 11 november wel wat in huis, maar dan komt er toch niemand dus dat doe ik ook niet meer. En zou er toch iemand komen 11 november? Dan hebben we vast nog wel een lolly uit het wok restaurant hier liggen haha.

pumpkin-23439_640

Maar er is meer…

Ja, er is meer. Er is namelijk nog een reden waarom ik niets met Halloween heb. Ik kan er namelijk heel slecht tegen dat onze Nederlandse tradities veranderd moeten worden omdat mensen zich eraan storen terwijl dingen uit het buitenland allemaal maar klakkeloos overgenomen worden. Waar blijft onze eigen cultuur dan? Ik bedoel, Sinterklaas mag het land nog in, maar de Zwarte Pieten leveren ieder jaar weer opnieuw een discussie op. Ze mogen niet zwart, ze mogen geen rode lippen, geen gouden oorbellen. Helemaal niets mag meer lijkt het wel. Terwijl als je over de grens gaat kijken… Daar zijn ze nog ECHT zwart. Dus zolang onze eigen tradities niet in stand gehouden mogen worden vind ik het belachelijk om me op te houden aan dingen als Halloween.

Nog meer Halloween?

Kijk ook eens bij de andere bloggers en de onderwerpen waar zij vandaag over schrijven. Ik zal de onderwerpen even onder elkaar zetten en daarbij verwijzen naar de juiste artikelen.

 • Voor films moet je bij Simone zijn
 • Ga je naar een Halloween feestje en weet je niet wat voor make up look je kan gebruiken? Kijk dan even bij Lotte

7 responses to “Feestdag | Waarom ik niets met Halloween heb

 1. […] Patricia heeft niks met Halloween en legt uit waarom. […]

 2. Simone schreef:

  Een paar rake punten. Ik denk er zelf niet zo over, maar ik vind dat je het erg goed beargumenteerd hebt en kan me er wel in verplaatsen. Leuk ook om te zien dat dit je er niet van weerhield om gezellig met ons mee te schrijven! Xx

 3. Monique schreef:

  Mooi stuk, ik kan me er helemaal in vinden. 🙂
  Voor mij hoeven al die Amerikaanse (en Moslimfeesten) ook niet.
  Vorig jaar bij het Kruitvat of Dirks (dat ben ik even kwijt) hingen borden met ‘Prettig Suikerfeest’.. Pardon, dacht ik toen.
  En Halloween.. de Xenos puilt uit met plastic meuk. Als mensen dan toch zo graag Halloween willen vieren dan moeten ze gewoon ‘nieuw jaar’ vieren zoals de Kelten dat deden, al heb ik geen idee hoe de Kelten dat deden *lol*
  Wicca’s vieren wel Keltisch nieuwjaar en noemen dat dan Samhain.

  Ik vind het behoorlijk brutaal dat kinderen zomaar bij wildvreemde mensen aanbellen voor snoep. Ik zou de deur ook niet open doen. Mij is altijd geleerd dat je niet mocht bedelen, maar blijkbaar wordt dat deze generatie kinderen niet meer geleerd.
  Ik vond je blog trouwens via LisanneLeeft. 🙂

  • pschmitz schreef:

   Haha die borden met prettig Suikerfeest heb ik nog niet gezien. Ik vind het ook belachelijk dat kinderen bedelen voor snoep, want feitelijk is dat gewoon wat ze doen. Leuk daat je mij gevonden hebt via Lisanne 😀

 4. monica schreef:

  Het leuke aan halloween vind ik alle mooi aangeklede etalages in de winkelcentra’s. Hier lopen ze alleen niet langs de deuren dus heb er verder ook niets mee. Enkel een pompoen uithollen, dat doen we ieder jaar. Erg leuk om samen met de kinderen te doen, wie weet ga jij dat ook nog wel doen met je zoontje in de toekomst.

  • pschmitz schreef:

   Ik denk niet dat wij dat gaan doen met Bjarne nee. En als we dat al gaan doen, dan zal het zijn om te eten haha.

 5. Jenn schreef:

  Ik heb er ook niks mee, om dezelfde redenen en ook wel een beetje vanwege de oorsprong. Bij ons in het dorp doen ze er tot nu toe nooit iets mee, en daarbij zijn we toch niet thuis haha. Sint-Maarten ken ik ook van vroeger, tassen vol snoep haalden we op met onze favoriet: sintesintemaarten, daar lopen twee tomaten, de ene heeft een hoedje op, de ander heeft een kale kop! Lekker snel haha. Helaas doen ze daar ook niks mee hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: