Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Maatschappij | De discussie rondom Zwarte Piet

op 26/10/2015


December nadert weer met rasse schreden. En dus worden ook de winkels weer versierd. Met het versieren van de winkels in de stijlen van het naderende Sinterklaas feest (en de kerst) komt ook altijd die ellendige discussie over Zwarte Piet weer naar voren.

Slavernij?

Slavernij is iets in mijn ogen waarbij mensen onder dwang dingen moeten uitvoeren. Daarbij worden zij uitgebuit, vernederd en gestraft wanneer zij hun werk niet naar behoren doen. Je bent een slaaf wanneer je het bezit bent van iemand waar je voor moet werken. En waarbij je dus ook niet echt eigen beslissingen mag of kan nemen.

Dat staat dan toch wel weer heel ver af van wat mij altijd geleerd is over Zwarte Piet. Dat is namelijk een kindervriend die samen met Sinterklaas in Spanje woont en de kinderen cadeautjes en pepernoten brengt. Sinterklaas is natuurlijk al oud en kan niet zo goed meer door de schoorstenen heen (hoe wil je dat ook doen zittend op een paard) en daarom gaan de Pieten door de schoorstenen. Maar niet iedereen heeft al een schone schoorsteen als ze langskomen en daarom worden ze zo zwart als roet.

Vrije tijd

Wanneer de Sint en zijn Pieten in Nederland zijn, dan zijn ze natuurlijk veel bezig met het uitdelen van cadeautjes, pepernoten en snoepgoed. Oh ja en zakjes zout voor de kindjes en andere mensen die niet zo lief zijn geweest. Dus in Nederland zijn ze altijd aan het werk, maar in Spanje hebben ze echt wel tijd om leuke dingen te doen zonder dat het moet. Althans dat wist ik zeker als klein meisje.

Ik wist namelijk waar de Zwarte Pieten en Sinterklaas woonden. Als klein meisje gingen wij altijd op vakantie naar de Costa Brava in Spanje. Daar was dan ook altijd een speelhal die ’s avonds open was. Maar ik was er heilig van overtuigd dat overdag Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten daar woonden. En dus verdwenen er regelmatig tekeningen van mij bij die speelhal.

Alle kleuren van de regenboog

Dat is zoals ik Zwarte Piet ken. Een lieve man of vrouw die zijn of haar kleur te danken heeft aan de schoorstenen waar ze doorheen moeten. Echt zwart waren ze nooit, eerder bruin. De gouden oorbellen en rode lippenstift vond ik altijd heel mooi net als hun kleren en die geweldige veer in hun muts.

Maar tegenwoordig mogen ze niet meer bruin of zwart zijn want dat is discriminerend. Nee nou krijgen ze roetvegen, daar kan ik nog inkomen. Maar een kaas Piet of stroopwafel Piet? Of roze of groen? Hoe ga je dat geloofwaardig uitleggen aan je kind?

Hoe moet Zwarte Piet er volgens jou uitzien?


3 responses to “Maatschappij | De discussie rondom Zwarte Piet

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik vind het een enorm gezeur allemaal. Maar een goed compromis lijkt mij de roetvegen piet.

  2. Jenn schreef:

    Ik vind het zo’n non-discussie… Zwarte Piet is zwart. Van het roet.

  3. […] er misschien wel mee te maken, maar ik ga mijn mening hierover niet delen. Dat heb ik vorig jaar al gedaan. En die mening is niet veranderd. Nee, wat ik triest vond aan het nieuws rondom Sylvana Simons is […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: