Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Family DIY | Spinnenweb maken

op 30/10/2015

spinnenweb

In de herfst is het natuurlijk heel leuk om met je kleintje er op uit te gaan. In het bos kan je naar eikels zoeken of beukennootjes. Of natuurlijk naar kastanjes. Of gewoon wat ik vroeger met mijn opa en oma deed bladeren zoeken om die vervolgens te drogen. Met die gedroogde bladeren kan je dan weer mooie tekeningen maken. Maar vandaag laat ik je iets zien wat Bjarne afgelopen zondag bij de jongste jeugd heeft gemaakt terwijl ik in de Eredienst zat. Iets wat we waarschijnlijk toen we klein waren allemaal wel een keer hebben gemaakt. Kijk je mee?

Wat heb je nodig?

Voor deze DIY heb je weinig nodig:

 • Een paar kastanjes
 • tandenstokers of saté prikkers
 • touw of wol
 • 2 lucifers
 • Een beetje papier

Ik ga je twee spinnenwebben uitleggen.

Voor de kleintjes

DSC_1691

Kleine kinderen zijn natuurlijk nog niet zo heel handig en hebben nog heel veel hulp nodig. Dus wanneer je met een heel klein kindje een spinnenwebje wit maken, dan zal je hem waarschijnlijk voor het grootste deel alleen maken. Wat je kan doen is het kindje kleuren papier laten kiezen waar je een bloemetje van maakt. Of je laat hem of haar een kleine tekening maken die je gebruikt. Zelf doe je dan het volgende:

 • Maak met een scherp voorwerp kleine gaatjes in de kastanje
 • Duw de saté prikkers in de kastanje. Eventueel kan je hier een drupje lijm bij gebruiken als je zeker wilt weten dat ze echt vast zitten

Hierna kan je op de kastanje het bloemetje of het kunstwerkje van het kindje plakken en klaar is kees.

Voor de groten

DSC_1690

De grotere kinderen zijn natuurlijk wat zelfstandiger en hebben daarom wat minder hulp nodig. Wel zou ik adviseren om zelf de gaatjes te maken in de kastanje. Of de kinderen hier heel goed bij te begeleiden. Volg verder de bovenstaande stappen. Wanneer alle saté prikkers in de kastanje zitten laat je het kind het web verder maken. Bevestig aan één saté prikker het uiteinde van de wol middels een heel klein knoopje. Daarna kan het kind de wol om en om over en onder de saté prikkers leggen.

Zorg er trouwens wel voor dat je oneven aantal saté prikkers in de kastanje hebt, dan kom je beter uit met de wol. Het kind kan nu zelf bepalen hoe groot het web moet worden. Moet het tot bijna op de rand, tot halverwege of gewoon een heel klein stukje? Alles kan. Wanneer het kind tot aan de rand wil gaan, dan is het wel handig om iets op de uiteinden van de saté prikkers te doen zodat de wol niet van de prikkers af kan glijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klein kraaltje wat je met een druppel lijm vast zet ofzo.

Als je heel creatief bent (of misschien is het kind dat zelf wel) dan zou je met stukjes pijpenrager misschien nog kleine insecten kunnen maken die je op de draden van het spinnenweb kunt zetten.

Wanneer heb jij voor het laatst een spinnenweb gemaakt?


2 responses to “Family DIY | Spinnenweb maken

 1. jenn schreef:

  Zo grappig, dit deed ik vroeger heel veel. We hadden een grote kastanjeboom in het bos staan, dus ieder jaar was het weer feest met kastanjes zoeken. Dozen vol gingen er mee, en daar maakte ik onder andere dit soort dingen van.

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Dat is alweer een tijdje geleden zeg! Mijn kinderen zijn ondertussen al wat ouder. Dus ik weet het niet goed meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: