Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Zelfbewust zijn

op 01/11/2015

zelfbewust

Zelfbewust zijn, wat is dat eigenlijk? Want ja, ik ben me ervan bewust dat ik er ben. Dat ik zelf keuzes kan maken, dat ik twee armen, twee handen en tien vingers heb. Dus wat dat betreft ben ik me van mezelf bewust. Maar is dat nou echt zelfbewust zijn?

Zelfbewust

Misschien is het handig om de betekenis van het woord zelfbewust eens op te zoeken. Zelfbewust betekent namelijk onder andere:

  • Assertief
  • Fier
  • Zelfverzekerd

Zomaar drie betekenissen die het woord zelfbewust misschien wat verduidelijken. Want, ben ik assertief, ben ik fier of trots op mezelf, ben ik wel zelfverzekerd? En eigenlijk kan ik hier niet gelijk een antwoord op geven. Mijn eerste ingeving zegt “nee”, maar als ik dan na ga denken moet ik toch heel vaak ook “ja” zeggen. Want ik weet best waar ik goed in ben en waar ik niet goed in ben dus wat betreft ben ik me best wel wat bewust van mezelf.

Bewust leven

Maar goed, als ik me bewust ben van mezelf, leef ik dan ook bewust? Want heel eerlijk? Ik ben me lang niet altijd bewust van mijn omgeving. Ja, ik ben me er heel goed van bewust dat wij thuis natuurlijk een klein mannetje rond hebben lopen die de wereld aan het ontdekken is. Maar dat wil niet zeggen dat we niet af en toe een glas of een kommetje op tafel laten staan. Wil dat zeggen dat ik niet bewust leef? Ik denk het niet. Bewust leven gaat denk ik verder dan dat. Misschien dat bewust leven iets is wat je ongemerkt doet. Ik denk dat je onbewust de voor jou belangrijke normen en waarden wel probeert door te geven aan mensen om je heen en wanneer je zelf probeert die normen en waarden hoog te houden bij alles wat je doet leef je denk ik toch al wel bewust. Gooi bijvoorbeeld niet zomaar afval op straat, maar wees je bewust van de gevolgen dat at kan hebben voor de natuur. Het is daarom veel beter om afval gewoon in de prullenbak te gooien. Is er even geen prullenbak in de buurt? Bewaar het dan even in je jaszak en gooi het thuis weg. Een kleine moeite, maar wel een groot beroep op je bewustzijn.

Doorgeven

Normen en waarden zijn mooie dingen om door te geven. Door te geven aan je eigen kinderen, maar ook aan een ieder ander waar je mee in contact komt. En dat doe je  denk ik ook door aan te geven wat jij wel en niet prettig, belangrijk of netjes vindt. Dat is iets waar je je niet meteen van bewust bent en toch doe je het. Maar zolang jij je bewust bent van je eigen normen en waarden geef je die onbewust ook door aan anderen.

Gewoon doen

Bewust leven is dus iets wat je “gewoon” moet doen. Zolang je zelf maar bij datgene blijft wat voor jou belangrijk is en je je bewust bent van wie jij bent en waar jij voor staat, dan ben je denk ik zelfbewust.

Vind jij dat je zelfbewust leeft?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 34 d.d. 26 oktober 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: