Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Er op uit | Veilig en comfortabel rijden met kinderen in de auto

op 19/11/2015

veilig

Bjarne zit best veel bij mij in de auto. Supergezellig! Samen meezingen met leuke liedjes, een beetje kletsen (althans voor mij kletsen, voor Bjarne is het nu nog meer brabbelen) en dan is het ritje zo weer voorbij. Ik let er altijd goed op dat ik veilig rijd, helemaal als Bjarne in de auto zit. Bij deze een paar tips en regeltjes die de veiligheid en het comfort van je kind in de auto verhogen.

Naast het afsluiten van een goede autoverzekering en een regelmatige autocheck zijn er nog wat praktische punten om na te lopen voordat je kindje bij jou in de auto gaat. Let er ook op dat waardevolle spullen, flesjes, speelgoed en bijvoorbeeld kleding niet in het zicht liggen als je de auto verlaat. Ruiten worden om de vreemdste spullen ingetikt.

Het juiste kinderzitje

Allereerst natuurlijk de vraag: hoe ga je je kind vervoeren? Een baby tot 18 maanden vervoer je in een babyautostoel die voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Plaats het stoeltje zo lang mogelijk tegen de rijrichting in en gebruik geen verlengstukken voor de gordels. Deze zijn namelijk niet allemaal even veilig. Laat een andere gordel in de auto monteren als deze te kort is om het stoeltje goed vast te zetten. Kinderen tot 1 meter 35 moeten altijd in een zitje. Laat je goed informeren bij de aanschaf van een zitje en let op dat er op het oranje label ECE 44/03 of 44/04 staat.

Gordel om!

Spreekt voor zich, toch? Volgens de wet mogen kinderen tot 3 jaar alleen achterin vervoerd worden als daar gordels zitten. Er zijn trouwens slimme afdekkapjes die voorkomen dat je kleuter de gordel zelf losmaakt.

Las voldoende stops in

Lang in dezelfde houding zitten, is voor niemand prettig. Las daarom voldoende stops in om wakker en alert te blijven en even de benen te strekken. Een lange zit heeft niet direct gevolgen voor de motorische ontwikkeling van je baby, maar haal je zoontje of dochter bij een lange rit ook even uit zijn of haar stoeltje. Even lekker bewegen, spartelen en net als papa of mama de beentjes strekken!

Speeltjes

Je ziet niet precies wat je kindje doet als hij of zij tegen de rijrichting in zit. Let er daarom op dat ze geen klein (en los) speelgoed in handen krijgen. Er is speciaal autospeelgoed dat je vastmaakt aan het zitje, zodat het ook niet door de auto gegooid wordt als jij net een gevaarlijke kruising oversteekt.

Controleer het muziekvolume

Dat meezingen is heerlijk, maar het kan voor je kindje vervelend zijn als er boxen achterin de auto zitten. Zet de muziek aan en ga zelf eens achterin zitten. Hoe ervaar je dit? Als het te luid is, kun je hier heel makkelijk wat aan doen natuurlijk. Weinig mensen realiseren zich dat het geluid achterin heel anders klinkt dan voorin. Te harde muziek is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor de oortjes.

Hebben jullie nog tips voor veiligheid en comfort in de auto?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: