Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Verlangen naar vrijheid, gelijkheid en broederschap

op 22/11/2015

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Leven in vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dat is een verlangen wat in de afgelopen week groter en groter is geworden. Vrijheid, gelijkheid, broederschap, een combinatie van woorden die mij vrijwel meteen doet denken aan Parijs. Vandaag een week geleden drong eigenlijk pas echt door hoe groot het drama was, werden harde cijfers gedeeld en werd de trieste balans opgemaakt van, inmiddels, 130 dodelijke slachtoffers. Vrijheid, gelijkheid en broederschap, drie begrippen van een aantal letters, maar enorm grote begrippen. Welke gevoelens, emoties en verlangens horen daar dan bij?

Verlangen

Verlangen is iets wat ontstaat wanneer je doorhebt dat er iets ontbreekt. Verlangens die mensen doorgaans wel hebben zijn bijvoorbeeld dingen als geluk, gezondheid en wijsheid.Om een verlangen naar iets te hebben zijn idealen en dromen nodig. Idealen, dromen, dingen om naar te streven in het leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vrede op aarde. Een groot verlangen, een ideaal om te leven in een wereld vol vrede, een droom om in die wereld te leven. Een verlangen dat bij iedere geboorte van een kind zelf ook opnieuw geboren zal worden.

Hoop

Ook hoop is iets wat bij iedere geboorte van een kind opnieuw geboren wordt. Hopen op een mooi leven voor het kind, op een goede omgeving om in op te groeien. Hopen dat een kindje, maar ook de ouders, familie en anderen om het kindje heen kunnen leven in vrede. Hoop herleeft iedere keer weer wanneer er iets ernstigs gebeurt. Of wanneer je gewoon nadenkt over wat je iets of iemand mee wilt geven.

Liberté, Égalité et Fraternité

Liberté, égalité et fraternité oftewel Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Idealen die in de Franse grondwet zijn opgenomen. Idealen ook die nu verder weg lijken dan ooit. Maar toch geloof ik erin dat deze idealen weer nagestreefd kunnen worden. Zolang hoop, verlangen en liefde onder mensen blijven bestaan, zal ook geprobeerd worden om vrijheid, gelijkheid en broederschap na te streven. Ik zal dit in elk geval kracht bij zetten door deze drie idealen, wat overigens voor mijzelf ook belangrijke waarden in het leven zijn, door te dragen naar Bjarne en hem mee te geven dat de wereld niet geholpen is bij strijd en geweld, maar veel meer bij een geweldloze wereld waarin verdraagzaamheid en respect hoog in het vaandel staan. Voor elkaar, voor ieders persoonlijke religie, opvattingen, meningen en noem het allemaal maar op.

Wat heb jij ervoor over om te leven in vrijheid, gelijkheid en broederschap?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 36 d.d. 16 november 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: