Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Openstaan voor het moment

op 12/12/2015

moment

Openstaan voor het moment. Hoe doe je dat? Wanneer doe je dat en hoe bereik je dat? Waar moet je je voor openstellen? Voor welk gevoel, welke emotie? Ik probeer er vandaag een antwoord op te vinden voor mezelf.

Openstaan

Wanneer sta je open voor wat er om je heen gebeurt? Wat is ervoor nodig om je open te kunnen stellen Ik denk dat je je vooral ergens veilig moet voelen. Veilig voelen in de omgeving waar je je bevindt. Bij de mensen waar je bij bent, het huis waar je je misschien in bevindt. Je moet het gevoel hebben jezelf te kunnen zijn. En ik denk dat je je dan pas echt kunt openstellen en open kunt staan voor wat er om je heen gebeurt.

Afsluiten

Maar wanneer er plotseling iets gebeurt in een omgeving waar je bent dan is een eerste reactie volgens mij vrijwel altijd afsluiten. Je afsluiten voor wat er gebeurt. Om later weer voorzichtig te proberen je open te stellen. Neem bijvoorbeeld de aanslagen in Parijs. De eerste reactie bij mij was toch afsluiten. Proberen je niet teveel te laten leiden door angst, ook al voel je dit diep van binnen toch ook ergens wel. Angst omdat het zo dichtbij komt nu. Angst omdat je niet weet waar het naar toe gaat. Maar wanneer je open gaat staan voor die angst en het angstgevoel gaat toelaten, dan denk ik dat je letterlijk gaat leven met ogen in je voor- en achterhoofd. Dat je zo achterdochtig misschien gaat zijn dat je altijd alles wilt weten van wat er gebeurt. Dan ga je gespannen leven en kan je denk ik niet echt meer genieten van je leven. En dat is ook waarom ik me probeerde af te sluiten. Ook al ben ik wel zo’n nieuws junkie dat ik alles wil volgen van wat er gebeurt. Hoe verschrikkelijk ook, maar op het moment dat er nieuw nieuws uit Parijs kwam ging hier thuis gelijk CNN weer aan om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. En ja, dan krijg je wel weer even kriebels en voel je wel weer even een “o jee, wat als” gevoel. Maar ik wil mijn leven niet laten lijden door angst. Ik hoop dat het allemaal een beetje mee gaat vallen hier in Nederland wat IS betreft.

Vertrouwen

Om je na een situatie als in Parijs weer open te kunnen stellen voor het dagelijkse leven, heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in een goede afloop. Vertrouwen in het goede van de mens. Ook van hen die deze verschrikkingen plannen. Alles valt of staat denk ik in deze situaties met vertrouwen. Wanneer het vertrouwen er niet is, dan kan je zeker niet openstaan voor een moment waarop je met anderen samen bent. Maar ook op persoonlijk gebied kan het nodig zijn om hernieuwd vertrouwen te verkrijgen om je weer open te kunnen stellen voor je eigen leven. Toen mijn contract bij de Belastingdienst niet verlengd werd was er natuurlijk even de emotie en het afsluiten voor überhaupt de zoektocht naar iets nieuws. Maar na een tijdje kwam daar toch het vertrouwen dat de aanhouder wint. En dus ging ik solliciteren. En sinds februari ben ik weer lekker aan het werk bij de Post.

Cultuur

Behalve bovenstaande begrippen is ook cultuur denk ik een hele grote factor is in hoe makkelijk je je hernieuwd kan openstellen voor situaties waar je in het leven in terecht komt. Wanneer je in Syrië bijvoorbeeld opgroeit, zal je veel meer leven met angst dan wanneer je hier in Nederland opgroeit. Simpelweg omdat het dagelijkse geweld en de onveiligheid daar vele malen groter zijn dan hier. In dergelijke gebieden zal je waarschijnlijk veel sneller een oordeel over iemand vellen omdat je daar vaker in een split second zal moeten beslissen tussen leven en dood, tussen goed en slecht, tussen misschien zelfs wel familie en vrienden ofzo. Ik weet het niet. En heel eerlijk? Ik wil het ook niet weten. Althans niet door in dergelijke gebieden zelf te zijn geweest, maar wanneer ik iemand uit die regionen tegen zou komen, dan zou ik een gesprek daarover niet uit de weg gaan. Integendeel, ik zou dan eerder willen proberen om bij de persoon waar ik mee raat een sprankje van vertrouwen te doen ontstaan, zodat dat uit kan groeien naar heel veel vertrouwen waardoor die persoon op een goede manier zijn of haar leven weer op kan pakken en zich kan open stellen voor het leven.

Kan jij makkelijk openstaan voor het moment waar jij je in bevindt?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 38 d.d. 7 december 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Openstaan voor het moment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: