Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Maatschappij | Hoe tolerant zijn we nou echt?

op 14/12/2015

Tolerant

Hoe tolerant zijn we nou echt? Een vraag die de laatste tijd weer vaker in mij op komt. Veel discussies gaan uiteindelijk over tolerantie. Na het lezen van een artikel afgelopen week op een blog besloot ik hier vandaag een artikel over te schrijven.

Artikel

Het artikel waardoor ik besloot hier vandaag ook een artikel over te schrijven kwam ik tegen op de blog van BjarnVidar. Hij schreef daar een artikel met als titel “Liefde is geen keuze” over zijn homoseksualiteit en de manier hoe hij hier mee omgaat in de buitenwereld. Zo schreef hij bijvoorbeeld dat hij zijn vriend geen kus durft te geven in het openbaar. En dat vind ik, eerlijk gezegd, erg. Waarom zou jij je liefde niet mogen uiten terwijl een ander dat wel mag, enkel omdat je valt op iemand van het eigen geslacht? Nou ja, het is natuurlijk niet persé een kwestie van niet mogen, maar het is meer dat je zo bedachtzaam moet zijn op je doen en laten af en toe.

Eigen ervaringen

Maar erg genoeg herken ik het wel. Ook ik weeg de situaties af waarin ik wel of niet met Daphne hand in hand loop. Of wanneer ik haar wel een snelle kus geef en wanneer niet. Zo heb ik ooit, in een vorige relatie, het eens meegemaakt dat ik mijn vriendin een afscheidszoen gaf op het station en dat een taxi chauffeur zichtbaar met zijn hand bij zijn broek bezig was (om het even netjes te houden). Wij hebben hem maar even raar aangekeken en daarna keihard erom gelachen, maar eigenlijk slaat het natuurlijk nergens op.

Foto: Nancydowd

Foto: Nancydowd

Vooroordelen

Maar eerlijk is eerlijk, ik had ook wel zo mijn vooroordelen over het gebied waar ik nu woon hoor. Want, zo leerde ik op school, Limburg is overwegend Katholiek. En binnen de Rooms Katholieke kerk is homoseksualiteit natuurlijk een zonde. Of nou ja, natuurlijk… Volgens de Bijbel zou je in zonde leven. Maar het ligt er natuurlijk aan hoe je hem interpreteert. Maar eenmaal woonachtig in Limburg bleek dat heel erg mee te vallen. Sterker nog, homoseksualiteit wordt hier niet minder geaccepteerd als in de rest van het land: zolang je hete niet heel overdreven uit is er geen enkel probleem. En met heel overdreven bedoel ik dan dat je elkaar op straat bij wijze van spreken al half uitkleed enzo. Nee, dat gaat mij ook echt wel te ver, maar dat gaat het me ook bij een hetero koppel. Ik bedoel, dat doe je maar lekker thuis. Maar gewoon een kusje zou in mijn ogen toch moeten kunnen. Door iedereen die dat wil, ongeacht geaardheid, huidskleur, afkomst of wat dan ook.

Anders zijn

Anders zijn is namelijk af en toe al moeilijk genoeg. De wetenschap dat je bij een minderheidsgroepering hoort kan, op het moment dat je dat ontdekt, heel beangstigend zijn. Wat zullen mensen van je denken? Hoe zullen ze tegen je gaan doen als je vertelt wie of wat je eigenlijk bent? Je hoopt natuurlijk dat men je gewoon accepteert zoals je bent. Maar wat als dat niet gebeurt? Moet je je dan anders voor gaan doen dan dat je bent om erbij te horen? NEE! Juist niet. Wees gewoon jezelf, dat is de beste manier om te reageren. Als anderen jou niet willen of kunnen accepteren zoals je bent, om wat voor reden dan ook, dan is dat hun probleem. Uiteindelijk gaat het er toch om dat jij gelukkig bent. Dus: “be who you are” zoals ik zong in het liedje voor Bjarne.

Hoe tolerant ben jij?


2 responses to “Maatschappij | Hoe tolerant zijn we nou echt?

  1. Sabine schreef:

    Mooi artikel. Best erg dat er nog steeds zoveel intolerantie tegenover homoseksualiteit is. Terwijl de rest van de wereld denkt dat Nederland het beloofde land is wat dat betreft. Dat mensen anders erop reageren vind ik nog wat, maar als er ook geweld wordt gebruikt wordt het echt een probleem. Ik vind mezelf wel tolerant. Mijn vriend is niet Nederlander en ik vind het ook zeer vervelend hoe daar regelmatig op gereageert wordt. Ikzelf woon niet in Nederland, hier in Colombia is zeker in de grote steden homoseksualiteit eigenlijk goed geaccepteerd. Net als de tolerantie tegenover buitenlanders. Met open armen wordt ik hier ontvangen. In Nederland is dat niet zo snel zo. Nederland tolerant? Mwah 😉

  2. De mediator schreef:

    In Nederland zijn we helemaal niet meer tolerant. Dit waren we ooit wel. Tegenwoordig wil iedereen zijn eigen hachje redden. Nederland is absoluut niet meer vriendelijk en de media doet daar aan mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: