Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Godsvertrouwen

op 20/12/2015

Godsvertrouwen

Godsvertrouwen. Vertrouwen in God. Maar wat is dan jouw Godsbeeld? En is dat bepalend bij de manier waarop jij vertrouwt in God? Wat is eigenlijk precies mijn eigen Godsbeeld en hoe uit Godsvertrouwen zich bij mij? Ik ging op onderzoek uit.

Wie of wat is God voor mij?

Het is lastig uit te leggen wat nou precies God is moet ik eerlijk zeggen. Laat ik in elk geval beginnen dat ik God niet zie als een persoon of gedaante die ergens daarboven op een stoel zit en bepaald hoe een ieders leven gaat verlopen. Immers, waarom is er dan zoveel onrecht, oorlog en geweld op aarde als God iemand zou moeten zijn die juist de liefde prefereert? Nee, ik ben er wel van overtuigd dat er in ieder mens, ieder levend individu, ja ook in dieren en de natuur, een stukje “God” zit. Het is aan jezelf om er wat mee te doen. Mijn ouders zeiden vroeger altijd tegen ons dat God zit in alles wat leeft. Dus ook in jou en mij. Om dat stukje “God” wat voor mij dan nog niet echt duidelijk is wat het is, toch te proberen uit te stralen probeer ik mensen niet te veroordelen op basis van een eerste indruk. Ik probeer hen niet als een vijand te zien, ik probeer juist het goede en mooie van ieder mens te zien. Met dus de gedachte dat in een ieder de liefde en het respect voor de medemens vooraan staat.

Vertrouwen

Goed, nou ik dus weet dat dat stukje God voor mij vooral zich uit in liefde en respect weet ik ook waar ik op moet kunnen vertrouwen. Maar gaat dat altijd? Kan je altijd maar vertrouwen op het hebben van liefde en respect voor de medemens? Ja en nee. Je kunt erop vertrouwen dat mensen dat wel hebben, of in elk geval hebben meegekregen in hun opvoeding. Maar je kunt er helaas niet klakkeloos op vertrouwen dat men dat zelf ook uit naar de buitenwereld toe. Daardoor stuit je soms misschien wel eens op onbegrip. Waarom is iemand zo hard naar een ander toe? Ook dat kan in de opvoeding misschien liggen. En toch probeer ik er wel altijd op te vertrouwen dat het goede en liefde en respect in mensen zullen overwinnen. Met ruzie en geweld los je toch niets op, met liefde en respect los je misschien ook niet meteen iets op, maar je krijgt zo wel sneller dingen voor elkaar vanwege het gevoel van medemenselijkheid.

Waaruit bestaat jou gevoel van Godsvertrouwen?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 39 d.d. 14 december 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

One response to “Overdenking | Godsvertrouwen

  1. monica schreef:

    Ik heb jou stuk en paar keer gelezen. Vroeger gingen wij wel naar de kerk,ben ook wel eens met vrienden mee geweest maar ik kwam tot de ontdekking dat het niets voor mij is.

    Jij zegt God zit in ieder mens. Dit klinkt prachtig maar ik kan het daar gewoon niet eens mee zijn. Want als iedereen een stukje god heeft waarom is er dan zoveel onrecht? Waarom zoveel geweld? Neem de oorlogen in de wereld, de aanslagen die gepleegd worden maar ook heel simpel de zinloos geweld dingen in Nederland.

    Dan kan het niet zijn dat iedereen God is.

    Voor mij is er dan dus ook geen God. Prima wat iedereen zelf geloofd (het heet niet voor niets geloof) maar voor mij is het er niet. Ik geloof ik mezelf en mijn kinderen haha. En prachtig geloof vind ik zelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: