Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Het mooiste verhaal ooit…

op 25/12/2015

verhaal

“En het geschiedde in die dagen…” We kennen het vast allemaal wel. De eerste zinnen van het traditionele kerstverhaal. Een verhaal over de geboorte van een mensenkind. Een kind van God zoals hij ook genoemd werd, de geboorte van Jezus van Nazareth. En dat is de basis van wat wij met kerst vieren.

Saai

Als klein meisje vond ik het kerstverhaal altijd heel saai. Wij moesten in de dienst altijd op het podium komen zitten en dan werd het kerstverhaal voorgelezen. Maar dat duurde altijd zo lang vond ik. Bovendien vond ik het eigenlijk altijd maar zielig voor het baby’tje dat hij in een kribbe gelegd werd in een schuur waar het koud zou zijn. Nu ik ouder ben, en er inmiddels ook een “modernere” vertaling van het kerstverhaal is, snap ik natuurlijk ook de intentie van het verhaal meer.

Kerstmis

Kerstmis is voor mij vooral een feest van samen zijn. Samen met dierbaren deze dagen beleven, en ja, daar horen dan ook cadeautjes bij. Maar geen hele grote cadeaus, gewoon een klein iets als gebaar naar de ander toe van het is goed dat jij er bent. Van mij hoeft er dan ook niet de hele dag gegeten te worden, maar dat komt misschien ook doordat vooral eerste kerstdag voor ons toch altijd een dag was van drukte, doordat wij  ’s morgens altijd naar de dienst gingen en ’s middags weer daar waren voor het kerst spel. Dus die dag was altijd goed gevuld. Vandaag echter is er “alleen” dienst en het uitreiken van de kerstgeschenken. Verder is er in de dienst de hele dag niets, de kerstmusical was bij ons afgelopen zondag al. Dus dat is dan wel weer lekker. Van mij mag dat ieder jaar wel zijn eerlijk gezegd.

Kerstmis is meer dan eten alleen

Kerstmis is verder natuurlijk een tweedaags iets waarin veel gegeten wordt. Maar kerstmis is meer dan eten alleen. Voor mij dan althans wel. Ik vind het fijn om met kerst de verbinding toch ook met mijn ouders te leggen. Door de afstand is het natuurlijk niet echt te doen om ieder jaar één dag in Landgraaf en één dag in Assen te zijn. Dus hebben wij gewoon gezegd dat we het ene jaar hier zijn en het andere jaar in Assen. En dat gaat eigenlijk prima. Maar als we hier zijn dan bellen we wel altijd even met mijn ouders. Of gewoon via de telefoon, of via skype, wat mijn moeder onlangs geïnstalleerd heeft. Maar contact hebben we altijd wel even. En andersom natuurlijk ook als we in Assen zijn. Die verbondenheid vind ik wel fijn, dan heb je toch een beetje het idee dat je bij elkaar bent. En door dat gevoel van samen zijn heb je ook het idee dat je deel uitmaakt van het mooiste verhaal ooit… Bij je eigen familie zijn.

Wat is voor jou het mooiste verhaal ooit?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 40 d.d. 15 december 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

2 responses to “Overdenking | Het mooiste verhaal ooit…

  1. Simone schreef:

    Mooi geschreven Patries. Kerst is inderdaad veel meer dan alleen eten en cadeaus. Ik heb dit jaar een hele rustige kerst gehad. Heerlijk! Hoop dat je ook fijne dagen gehad hebt! Xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: