Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Op de drempel van oud naar nieuw

op 30/12/2015

drempel

We zijn bijna aangekomen op het moment dat we 2015 afsluiten en 2016 ingaan. We staan dus bijna op de drempel van oud naar nieuw. Maar wat sluit je nou precies af? Waar kijk je op terug en wat wil je liever vergeten? En hoe ga je het nieuwe jaar tegemoet? Ik ga in deze overdenking voor mezelf op zoek naar antwoorden.

Voornemens

Een nieuw jaar gaat meestal gepaard met goede voornemens. Voornemens die soms bij voorbaat al gedoemd zijn te mislukken. Soms omdat ze gewoon niet haalbaar kunnen zijn, maar soms ook omdat het jezelf aan doorzettingsvermogen ontbreekt. Ik ben niet iemand die echt goede voornemens voor mezelf vaststelt bij de start van een nieuw jaar. Wanneer ik iets aan mijn leefstijl wil veranderen, dan doe ik dat wanneer ik dat wil en daar hoeft het niet persé 1 januari voor te zijn. Dus nee, goede voornemens is niet iets voor mij.

Terugblikken

Bij de overgang van oud naar nieuw hoort natuurlijk ook het terugblikken op het afgelopen jaar. Mijn jaaroverzicht van mijn blog komt er nog aan, maar ik hoef natuurlijk niet alleen daarin terug te kijken op mijn blog en mijn persoonlijke jaar. Er is in het afgelopen jaar natuurlijk veel meer gebeurd wat niet direct invloed op mij persoonlijk of mijn blog had. Neem bijvoorbeeld de aanslagen op Charlie Hebdo en Parijs later dit jaar. Maar ook de vluchtelingen problematiek. Allemaal dingen die ons leven toch direct of indirect beïnvloed hebben het afgelopen jaar. Tenminste, dat van mij wel en ik denk dat als een ieder eerlijk is naar zichzelf dat je dan moet toegeven dat voor een ieder het even wel wat veranderd is. Misschien niet echt inhoudelijk, maar bepaalde opvattingen, gedachten of levensinstellingen zijn misschien wel wat veranderd. Of dat dan nou positief is of negatief is daarbij niet van belang, immers het is hoe dan ook een verandering veroorzaakt door iets wat je vooraf niet verwacht had.

Gedenken

Aan het einde van het jaar vind ik het ook altijd fijn om terug te denken aan wie we verloren hebben. Niet om mezelf pijn te doen, maar meer om hen te gedenken. Te denken aan wat ze voor mij betekenden, wat ik van ze geleerd heb en wat ik nog graag had willen weten of leren. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar geen directe dierbaren verloren, maar toch ben ik wel deelgenoot geweest van (on)verwacht verlies van dierbaren van mensen die mij dan weer dierbaar zijn. En dan probeer je er toch ook voor die mensen te zijn. Om dan het jaar af te sluiten en met een “nieuwe bladzijde” in mijn eigen levensboek het nieuwe jaar te beginnen. Daarom neem ik altijd op oudejaarsavond wel een moment voor mezelf om even stil te staan bij hen die ons voorgingen.

Waarbij sta jij stil op de drempel van oud naar nieuw?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 41 d.d. 15 december 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: