Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Hoopgevende liefde

op 02/01/2016
Hoopgevende liefde

Foto: Manfred Antranias Zimmer

Hoopgevende liefde… Twee mooie woorden, maar is het niet zo dat er zonder liefde geen hoop is? En zonder hoop geen liefde? Ik ga op zoek naar een antwoord voor mezelf.

Hoop

Wat is nou precies hoop? Je kunt wel hopen op een mooi jaar dat voor ligt. Hopen op stille wensen die uitkomen. Hopen op een jaar in goede gezondheid, maar wat is dan precies dat hopen? Wat is de definitie van hoop? Volgens de van Dale is hopen wensen en is hoop het hebben van een zekere mate van verwachting. Verwachten, wensen, hopen is dus eigenlijk een droom hebben die je graag werkelijkheid zou willen zien worden. Althans, dat is hoe ik het dan zou definiëren. Hopen, een mooi werkwoord waar we allemaal denk ik dagelijks wel mee bezig zijn. Onbewust dan weliswaar.

Liefde

Moet ik dit nog toelichten? Ik denk dat een ieder bij het woord liefde zelf wel een gevoel heeft. Waarschijnlijk een heel mooi en warm gevoel. Misschien wel een gevoel van geborgenheid, veiligheid of bescherming. Een gevoel van weten dat je ertoe doet, dat je belangrijk bent. Gevoel van warmte en een gevoel wat jij ook aan anderen over wilt geven. Ik wel tenminste.

Hoopgevende liefde

Vaclav Havel schreef ooit:

Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft. Hoop is niet hetzelfde als optimisme, evenmin overtuiging dat iets goed zal aflopen. Wel de zekerheid dat iets zinvol is afgezien van de afloop, het resultaat.

Een mooie gedachte vind ik persoonlijk en ook zeker waar. Immers, je kunt hopen op een goede afloop van iets, maar je weet nooit of de afloop ook echt goed is. Maar ik denk dat wanneer je je gesterkt voelt door liefde, je hoe dan ook alles aan kunt. En dan wordt liefde hoopgevend. Hoopgevende liefde dus.

Waar hoop jij op in 2016?
Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 1 d.d. 15 december 2015, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: