Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Heb uw naaste lief, hij is als uzelf

op 16/01/2016

naaste

Heb uw naaste lief, hij is als uzelf. Een mooi streven om na te leven wat mij betreft. En ook iets wat ik echt wil proberen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Waarom eigenlijk niet?

Anders zijn

Soms heb je al een vooroordeel over iemand puur omdat hij of zij anders is dan jij. Misschien gedraagt de ander zich in jouw ogen raar. Maar wie bepaalt of die persoon zich raar gedraagt? Niemand toch? Er is immers geen echte maatstaf of norm over hoe we ons dienen te gedragen. Natuurlijk heb je je wel aan de geldende wetten en regels te houden, maar daarbinnen mag je gewoon zijn wie je wilt zijn. En dan heeft een ander daar weinig over te zeggen. Alleen die verrekte vooroordelen…

Hoe kom je er aan?

Hoe kom je er vanaf kan je je misschien beter afvragen. Misschien is het wel iets mens eigens om vooroordelen te hebben. Als een soort bescherming of iets dergelijks tegen teleurstellingen. Misschien is dat het wel. Dat je zelf een beeld van iemand vormt om te voorkomen dat die persoon je teleurstelt. Maar, als blijkt dat jij zelf helemaal verkeerd zat met je vooroordeel, hoe kom je er dan weer vanaf? Dan is het best lastig om de ander anders te gaan bekijken en te zien wie hij of zij echt is.

Vooroordelen zijn denk ik door de jaren heen heel normaal voor ons geworden. En ook al weet iedereen dat het negen van de tien keer misschien nergens op slaat, toch zijn die vooroordelen vrijwel altijd aanwezig wanneer je contact hebt met een naaste.

Gelijk

Maar zijn we diep van binnen niet allemaal gelijk? En dus goed zoals jij bent? Een beetje verdraagzaamheid is daarom wel belangrijk in het leven. Binnen het Apostolisch Genootschap is er een heel mooi kinderkoor liedje getiteld “Allen op één planeet”. Het refrein van dat liedje gaat als volgt:

We leven met z’n allen op een prachtige planeet;
iedereen is anders, dat maakt het juist compleet.
Als we ruimte geven om goed samen te gaan,
heeft ieder een plek onder de zon of maan.

Tekstschrijver(s): Loekie Christiaanse
Componist(en): Loekie Christiaanse
Copyright: Het Apostolisch Genootschap
Buma Stemra: Eigendom

Een mooie en wijze les denk ik: geef een ander de ruimte om samen met jou te kunnen gaan. Alleen op die manier heeft iedereen zijn eigen plekje op onze aarde.

Hoe ga jij om met vooroordelen?

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 3 d.d. 11 januari 2016, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.


2 responses to “Overdenking | Heb uw naaste lief, hij is als uzelf

  1. mamma schreef:

    Mooi geschreven Patricia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: