Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Doop

op 23/01/2016

Doop

De doop is iets wat eigenlijk als vanzelf ter sprake komt wanneer je zwanger bent en religieus. Wil je je kindje laten dopen? Waarom wel? Waarom niet? Ik blik in dit artikel terug op de doop van Bjarne en het hoe en waarom wij wel kozen voor de doop.

Doop of kinderwelkom

Binnen het Apostolisch Genootschap is de doop een van de heilshandelingen die wij kennen. Een doop komt niet heel vaak voor en er zijn geen strenge regels aan verbonden Overigens kennen wij een doop en een kinderwelkom. Het verschil hiertussen is dat bij een doop de ouders van het kindje beloven om het kindje een stabiele basis te geven en op te voeden tot een liefdevol mens. Bij een kinderwelkom hebben de ouders die intentie ook wel, maar zit de doopbelofte er niet specifiek in. Overigens hoeven niet allebei de ouders zelf Apostolisch te zijn om het kindje te laten dopen of voor een kinderwelkom. Gelukkig maar, want Daphne is ook niet Apostolisch.

Invulling geven aan de doop

Als ouder bepaal je zelf samen met de verzorger van de gemeenschap waar je je kindje laat dopen wat je wilt met betrekking tot de heilshandeling. Natuurlijk zijn er bepaalde dingetjes die min of meer vastliggen, met name bij de werkelijke doophandeling, maar over het algemeen heb je als ouders wel veel inspraak om te zorgen dat de doop voor jou als ouder ook een mooi en bijzonder moment is. Een moment om op terug te kijken. Als ouders kan je iets voor je kindje doen zoals bijvoorbeeld een lied zingen of een gedicht of iets dergelijks voordragen. Of je kunt ervoor kiezen om een lied uit de liederenbundel te laten zingen door een van de koren die we hebben. Of natuurlijk een combinatie van beiden. Eigenlijk is alles mogelijk wat dat betreft. Wij kozen er zelf voor om een lied te zingen. Of nee, beter gezegd, ik koos ervoor een lied te zingen voor Bjarne. Daarnaast werd er door een klein koor een lied gezongen en bij binnenkomst in de dienst werd er gemeenschappelijk gezongen.

Waarom kozen wij voor de doop?

Waarom kozen wij voor de doop? Dat is een goede vraag. Misschien omdat het “zo hoort”? Nou nee, niet echt bepaald. Sterker nog, ik ben dan wel Apostolisch, maar Daphne is van huis uit katholiek. Nu doet ze er niets echt meer iets mee, althans, niet actief als in naar de kerk gaan en dat soort dingen. Maar zij was het wel die als eerste met het idee kwam om Bjarne te laten dopen binnen het Apostolisch Genootschap. Natuurlijk hebben we het er daarna samen wel over gehad wat het was en hoe het zou gaan en dergelijke. Maar het echte waarom hadden we nog niet uitgesproken, al voelde het wel goed om het zo te doen. Wij willen vooral dat Bjarne de mogelijkheid heeft om op te groeien in een veilige omgeving waar hij zichzelf kan zijn en kan opgroeien met een stabiele basis als ondergrond en een plek waarvan hij weet dat hij daar altijd terug kan komen wanneer het in het leven even niet zo gaat als op voorhand verwacht.


3 responses to “Overdenking | Doop

  1. Jenn schreef:

    Leuk om te lezen! Ik ken voor kinderen alleen dopen of opdragen, kinderwelkom had ik nog nooit van gehoord, maar het lijkt me hetzelfde als opdragen?

  2. Mooi! Ik ben zelf ook als kind gedoopt en er nog steeds blij mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: