Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Blogmutsen & Co | Mag een kind nog kind zijn?

op 27/01/2016

Blogmutsen & Co

Vandaag een “little rant” artikel van de blogmutsen & co. Wat is Little rant? Iets kiezen wat je dwars zit of waar je het niet mee eens bent en daar jouw mening over geven. En ja, ik heb iets gevonden waar ik echt met mijn verstand niet helemaal bij kan. Wat precies? Dat lees je in dit artikel.

Alle kinderen vanaf 2 naar opvang

Dit was de kop die afgelopen week in veel media te lezen was. Zoals bij het RTLnieuws. In dit artikel lees je dat alle kinderen vanaf twee jaar minimaal 16 uur per week naar de opvang moeten kunnen. Kunnen dus. Terwijl even later staat dat er ook een mogelijkheid moet zijn om ouders te verplichten hun kinderen naar de opvang te doen. Weliswaar bij een achterstand, maar dan nog. Wie bepaald of een kind echt een achterstand heeft? Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo en ik denk niet dat je een kind via zijn ouders moet verplichten die ontwikkeling te versnellen door een kindje vaker naar een opvang te sturen.

Ontwikkelen

Ja, ik zie ook wel dat Bjarne, die nu bijna twee is, zich snel ontwikkelt. Iedere dag komen er nieuwe woordjes bij die hij begint uit te spreken, iedere dag zien we weer nieuwe activiteiten die hij doet, dus ja, hij ontwikkelt nu heel snel. Maar betekent dat dat hij dan ook maar gelijk 16 uur per week naar een opvang moet? Wij hebben hem onlangs wel aangemeld op de peuterspeelzaal, maar ik heb wel heel bewust gekeken naar welke peuterspeelzaal hij gaat. Niet persé naar de dichtstbijzijnde omdat dat zo lekker makkelijk is, nee, toevallig naar de dichtstbijzijnde omdat die het beste voelde voor ons. Hij gaat twee dagdelen per week en dat vind ik ook wel meer dan genoeg. Als hij vier is dan kan hij meer naar school (omdat het moet) maar tot die tijd mag hij van mij gewoon kind zijn.

kerst, kind

Spelenderwijs leren

Nee, vier dagdelen naar de peuterspeelzaal, opvang of weet ik hoe je het wilt noemen vind ik echt overbodig. Laat een kind toch lekker kind zijn. Ook al ontwikkelen ze op die leeftijd misschien heel snel en kunnen ze op die leeftijd dingen nog goed onderscheiden van elkaar zoals bijvoorbeeld talen en dialecten, maar laat ze toch kind zijn. Bjarne heeft in de twee jaar dat hij nou bij ons is ook al heel veel geleerd. En dus ben ik er van overtuigd dat je als ouder je kindje zelf ook al heel veel kunt leren en dat je dat het beste spelenderwijs doen kunt. Want als ik Bjarne enkel en alleen zou zeggen dat hij zijn speelgoed op moet ruimen, dan weet ik zeker dat hij dat niet doet en niet zou hebben geleerd (nu doet hij dat wel als we dat vragen). Maar door samen met hem op de grond te gaan zitten en op spelende manier het speelgoed in de bakken te doen (lees: Bjarne gooide het in de bakken en moest enorm lachen) wordt zelfs opruimen iets leuks. Wat mij betreft houden we het voor Bjarne op die twee dagdelen per week. En dan wil ik ook vooral dat hij naar de peuterspeelzaal gaat om te spelen met andere kindjes. Dat hij ook daar verder zal ontwikkelen is voor mij eerder bijzaak dan hoofdzaak.

Andere artikelen

Natuurlijk deel ik hier ook weer de links naar de artikelen van de andere blogmutsen.


6 responses to “Blogmutsen & Co | Mag een kind nog kind zijn?

 1. mamma schreef:

  Twee dagdelen is toch prima! Ze moeten al zo veel.

 2. monica schreef:

  Hou er rekening mee dat dit bedacht is door iemand die “in het westen woont”. Te maken heeft met meer verschillende culturen, en daardoor ook meer achterstanden ziet. Dat kinderen met achterstanden naar een opvang gaan ben ik zeker voor.
  Kinderen leren veel op een opvang. Onze kinderen zijn nooit naar de opvang geweest, maar wel naar een vrije peuterspeelzaal geweest. Dit als voorloper op de vrije school.
  Wij hebben heel goed gekeken naar wat onze wensen waren maar ook, wat wil het kind. Sofie wilde absoluut niet heen, dus gingen we samen. Sofie ging naar de peuterspeelzaal en wij gingen mee.
  Dit lukte nog niet goed dus uiteindelijk besloten dat Sofie ging stoppen op de peuterspeelzaal en daardoor had ze juist erg veel zin in groep 1 en ging dat allemaal goed.

  4 dagdelen vind ik ook erg veel. En ook moet het in te plannen zijn in het gezinsleven. Ik ben van mening dat mensen dit prima zelf kunnen bekijken. Heb je slechts 1 kind is het goed dat een kind ook met andere kinderen leert omgaan, maar dit kan ook als je wekelijks afspreekt met wat vriendinnen die ook kinderen hebben.

  Het verplichten ben ik zo tegen. Maar ach ik denk dat het wel mee gaat vallen en dat ze dit niet gaan invoeren. En zo wel? Dan is vast te zien dat het te veel is, te druk is en dat je daar kinderen en ouders niet echt plezier mee doet.

  • pschmitz schreef:

   Ik weet inderdaad dat dit bedacht is door iemand “uit het westen” maar misschien is het ook voor hen goed om eens te kijken in de rest van het land. En of kinderen die niet naar een peuterspeelzaal gaan een achterstand hebben, daar ben ik ook niet van overtuigd. As een kind een achterstand heeft moet je zeker kijken wat je eran kunt doen, maar wie bepaalt wat er goed is voor een kind? Ieder kind is anders en ik denk dat je meer bereikt wanneer je als ouders met eventuele hulpinstanties één op één gerichtere hulp kunt bieden dan wanneer je zomaar “met de meute mee” je kindje naar een peuterspeelzaal brengt. Maar goed, ik heb wat dat betreft die ervaring natuurlijk niet, dus misschien denk ik te makkelijk.

 3. Aukje schreef:

  Mees wordt in juni 4 en gaat nu 3 dagdelen naar de peuterspeelzaal. Ik vind het fijn, dat extra dagdeel. Hij kan lekker met kinderen van zijn eigen leeftijd spelen en heeft het prima naar zijn zin. In totaal komt dat op 9 uur uit. Ik vind 16 uur dan wel meteen heel veel eigenlijk.

  • pschmitz schreef:

   Dat kinderen het naar hun zin hebben is uiteindelijk natuurlijk toch het allerbelangrijkste. Wij houden het in elk geval bij twee dagdelen voor Bjarne, dat vind ik in el geval echt meer dan genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: