Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Voor het eerst naar de peuterspeelzaal

op 03/03/2016

peuterspeelzaal

In de maand waarin je twee jaar wordt, mag je naar de peuterspeelzaal. Bij Bjarne hebben wij ervoor gekozen om hem vanaf 1 maart te laten gaan. Nadat hij twee jaar geworden was dus. Waarom? Dat vertel ik je onder andere in dit artikel.

Keuze maken

Voor ons begon het natuurlijk allemaal met het maken van een keuze van een peuterspeelzaal. “Deze is het dichtst bij mam (mijn schoonmoeder dus)” was voor mij flauwekul, ik wilde gewoon een peuterspeelzaal waar ik zelf een goed gevoel bij had. Of die nou het dichtstbij was of niet. Voor mij stond toch al wel vast dat ik Bjarne zelf zou brengen en halen, dus waar is dan het probleem. Overigens gaat Bjarne nu wel naar de dichtstbijzijnde peuterspeelzaal van mijn schoonmoeder uit gezien, maar dat terzijde.

Per mail heb ik in eerste instantie informatie gevraagd bij de peuterspeelzaal over hoe men te werk gaat en dergelijke. Verder heb ik op de website van Stichting Peuterwerk Landgraaf uitgezocht welke peuterspeelzalen er zijn in de buurt en wat de openingstijden en dergelijke zijn. Zo zijn er hier speelzalen waar kinderen 2 dagdelen per week heen gaan, maar ook waar ze 4 dagdelen heen gaan. 2 vind ik wel meer dan genoeg, dus die anderen vielen sowieso al af. Uiteindelijk hebben wij toch gekozen voor de dichtstbijzijnde peuterspeelzaal, vooral ook door het contact wat wij daar hadden met de juffen toen we gingen kijken.

Kijkuurtje

Nadat Bjarne ingeschreven was kregen we in de week voor zijn verjaardag een kaartje met de post waarop stond dat Bjarne op dinsdag 23 of vrijdag 26 februari een uurtje mocht komen kijken in zijn eigen groepje op de peuterspeelzaal. Wij besloten de dinsdag te gaan omdat hij afgelopen vrijdag natuurlijk jarig was. En op zijn verjaardag is het niet leuk om te gaan kijken. Toen we dinsdags gingen kijken wilde Bjarne gelijk de deur naar de basisschool open maken (er is een klein halletje om de jassen op te hangen voor de kindjes van de peuterspeelzaal en daarna een deur naar de basisschool). Dat hebben we natuurlijk niet gedaan, want we kwamen toch echt voor de peuterspeelzaal.

Eenmaal binnen gaf Bjarne zijn juffen netjes een handje en ging gelijk spelen. Hij probeerde gelijk ook echt contact te maken met andere kindjes, die dit niet allemaal even leuk vonden haha. En Daphne? Die had gelijk contact met een mama die die ochtend de hele ochtend mocht kijken in het kader van de papa en mama weken. Iedere ouder mag dan één heel dagdeel komen kijken naar hoe men te werk gaat met het groepje waar je kindje in zit. Het bleek namelijk dat die mama ooit bij Daphne in de klas heeft gezeten. En het toeval wil… dat zij ook samen is met een vrouw. Heel toevallig dus, maar wel leuk ook voor Bjarne.

cubes-677092_640

Hoe vond mama het?

Heel eerlijk? Toen wij afgelopen dinsdag voor het eerst echt naar de peuterspeelzaal liepen om Bjarne te brengen had ik het gevoel dat we hem daar gingen dumpen. Spelen kan hij thuis ook, zich ontwikkelen kan hij thuis ook en met andere kindjes spelen kan hij op zondag onder andere ook in de dienst. Daarnaast komt hij vaak genoeg in contact met andere kindjes om samen mee te spelen.
Aan de andere kant weet ik ook dat Bjarne het wel heel leuk vind. En dat maakt het dan al wel weer een stuk goed. Toen de kindjes naar binnen mochten wilde Bjarne al vrij snel mijn hand los laten en ging hij gelijk spelen. En ik? Bij mij liep een traan over mijn wang. Loslaten is gewoon niet echt mijn ding en ons mannetje wordt nu zo groot. En daar hoort loslaten natuurlijk bij, maar dat is, nogmaals niet echt mijn ding. Ik had daar in elk geval wel even heel veel moeite mee. En was dan ook blij dat ik Bjarne weer mocht halen. Doodmoe lag hij in de kinderwagen, maar volgens de juffen had hij het super goed gedaan. En dat maakt mij weer een trotse mama.


5 responses to “Voor het eerst naar de peuterspeelzaal

 1. mamma schreef:

  Haha succes net loslaten….wacht naar tot hij bv naar harmelen, bilthoven of amsterdam wil om te werken en leren hihi

 2. mamma schreef:

  haha gezellig

 3. […] maken er heel wat mee. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Een verandering zien wij, als grote mensen, vaak aankomen. We maken namelijk vaak zelf een keus […]

 4. Bert de Visser schreef:

  Leuk om te lezen over z’n eerste ervaringen. Kennissen zijn ook op zoek naar dagopvang in de buurt van Valkenswaart.
  Bedankt voor je artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: