Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Na Pasen…

op 02/04/2016

na pasenPasen ligt inmiddels alweer een week achter ons. Voor Pasen schreef ik erover dat ik Apostolisch en en wat dat betekent: een boodschap van vrede en liefde uitdragen naar de wereld. Maar ben ik de enige die die boodschap wil verspreiden? Ben ik de enige Apostolische? Nee natuurlijk niet. Vandaag, bijna een week na pasen kijk ik daarom eens om mij heen.

Tankman

Wie kent de foto niet? De foto van de man die in zijn eentje probeert tanks tegen te houden. Op het Plein van de Hemelse Vrede wist hij een colonne tanks tot stoppen te dwingen en probeerde met de bestuurder van de eerste tank in gesprek te komen. Zonder resultaat. Wat de beweegredenen waren van deze man is niet duidelijk omdat ook niet echt bekend is wie hij is. Of wat er met hem gebeurd is. Maar een colonne tanks laat je niet stoppen omdat je ze goed wilt bekijken. Eerder zullen ze gestopt zijn omdat de man geen geweld om zich heen wilde, maar een vredevol Peking. Een stad zonder geweld.

na pasen

Foto: Charlie Cole, 1989

Barmhartigheid

Ik denk dat bij het uitdragen van een boodschap van vrede en liefde ook hoort dat je barmhartig bent. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan is hier denk ik een heel mooi voorbeeld van:

Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het lijf, sloegen hem bont en blauw en lieten hem halfdood langs de weg liggen. Toevallig kwam een priester langs. Maar toen hij de man zag liggen, ging hij aan de overkant van de weg voorbij. Een tempeldienaar die voorbijkwam, deed hetzelfde en liet de man gewoon liggen. Gelukkig kwam er ook iemand langs die medelijden kreeg toen hij hem daar zag liggen. Het was een Samaritaan. De Samaritaan knielde naast hem neer, verzorgde zijn wonden met olie en wijn en legde er verband om. Daarna tilde hij hem op zijn ezel en ging er zelf naast lopen. Zij kwamen bij een herberg, waar hij hem verder verzorgde. De volgende morgen gaf hij de herbergier twee zilveren munten en zei: ‘Zorg goed voor hem. Mocht dit geld niet genoeg zijn, dan betaal ik de rest de volgende keer wel.’

Lucas 10:25-37

En ik?

Tja, en dan komt er weer die vraag. Wat doe ik eraan om een boodschap van vrede en liefde uit te dragen naar de wereld? Als ik naar mijn werk kijk, dan kan ik een voorbeeld noemen. In mijn wijk woont een oudere mevrouw. Zij heeft een brievenbus naast de deur en één aan de straat kant. In die laatste bus wordt meestal post en reclame gegooid, terwijl mevrouw het liever in de bus naast de voordeur heeft omdat zij slecht ter been is. Maar de bus aan de straat staat vast in cement en is dus niet zo makkelijk te verwijderen. Als ik post voor deze mevrouw heb en ik zie haar zitten, dan zwaai ik altijd en dan heeft ze alle tijd om naar de voordeur te komen (in huis kan ze zich goed redden). In de tussentijd heb ik dan de voorste brievenbus voor haar gecontroleerd en indien nodig geleegd. Het bespaart haar heel veel werk en maakt haar dankbaar, tovert een glimlach op haar gezicht. En voor mij? Voor mij voelt het goed om op deze manier met iets, ogenschijnlijk kleins, iets goeds te doen. Ook na Pasen…

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 13 d.d. 29 maart 2016, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.


//


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: