Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Leren ten behoeve van de toekomst

op 09/04/2016

toekomst

Leren ten behoeve van de toekomst. Ik denk dat dit iets is waar we dagelijks mee bezig zijn. Maar misschien merken we het niet altijd helemaal. Of juist helemaal niet.Want leren we niet van onze kinderen? Verandert onze kijk ten opzichte van ons handelen of de toekomst niet mede door hen?

Interesse

Jonge kinderen zijn nog nieuwsgierig, vol interesse. Interesse in en nieuwsgierig naar elkaar, een ander, iemand die er misschien net even anders uit ziet. Zij denken na over wat er in de wereld gebeurt en willen graag van andere, oudere, mensen weten hoe zij hierover denken. En het is goed om daarover met hen in gesprek te gaan. Te delen hoe jij erover denkt en hoe zij er zelf over denken. Dat kan soms ook voor verassingen zorgen. Jij kan er zelf wat aan hebben, maar ook een kind kan er wat aan hebben. En dat merk je misschien niet meteen op dat moment, maar dat kan je ook op veel latere termijn merken.

Cultuur

Dat ligt denk ik ook voor een deel in de cultuur waarin een kind opgroeit. Aan de opvoeding die een kind meekrijgt. Doen wij als apostolischen die opvoeding dan altijd goed? Nee natuurlijk niet! Wij zijn ook “maar” mensen en ook wij zijn niet altijd even slim of goed in onze manieren van opvoeden. Ook wij leren net als ieder ander mens. En nee, wij weten ook niet hoe je de opvoeding het beste kan doen.

Ik niet tenminste. Ik voed Bjarne op op een manier waarvan ik denk dat dat een goede is. Natuurlijk neem ik daarbij wel mee wat ik zelf in mijn opvoeding heb meegekregen. Maar dat wordt gecombineerd met de opvoeding die Daphne heeft meegekregen. En zo hebben mijn ouders en Daphne haar ouders het stokje doorgegeven aan ons. En geven wij op onze beurt over een paar jaar het stokje weer door aan Bjarne. Door nu in de opvoeding al wat mee te geven, waar hij later als hij misschien zelf papa mag worden wat aan heeft. En dan kan hij het weer doorgeven aan zijn kind of kinderen. Gecombineerd natuurlijk met de dingen die zijn partner in de opvoeding meegekregen heeft.

Leren ten behoeve van de toekomst

Daarom moeten we blijven leren, blijven ontwikkelen en open blijven staan voor de wereld om ons heen. Want als wij samen blijven leren ten behoeve van de toekomst, kunnen wij de generaties die na ons komen meegeven wat wij geleerd hebben en kunnen zij op hun beurt weer leren ten behoeve van hun toekomst.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 14 d.d. 4 april 2016, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.


//


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: