Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Budget DIY | Stuur eens een zelfgemaakt kaartje!

op 11/04/2016

zelfgemaakt

Vandaag het eerste echte Do it yourself artikel. Vandaag ga ik je laten zien hoe je hele leuke kaartjes kunt maken met dingen die je meestal wel in huis hebt. En ik laat zien hoe je heel eenvoudig enveloppen kunt maken. Uitgelezen? Aan de slag dan maar, want een kaart versturen of ontvangen die zelfgemaakt is, is natuurlijk altijd leuk!

Welke materialen gebruikte ik voor deze DIY?

Ik heb voor deze DIY eens rondgekeken tussen mijn hobby spullen en gebruikte de volgende materialen:

 • Enveloppen mal
 • Knopen
 • Pons
 • Proef stukje behang
 • Stiften
 • Vork
 • Nagellak (bij gebrek aan verf)
 • Gekleurd A4 papier
 • Dubbele kaarten
 • Lijm
 • Balpen
 • Schaar

Bij sommige materialen vraag je je misschien af wat ik daar nou precies mee heb gedaan. Nou ik zou zeggen, lees verder en laat je verrassen. Ik denk dat iedereen toch wel een deel van de materialen thuis heeft liggen, dus sommige dingen kunnen heel makkelijk gebruikt worden waarschijnlijk.

Enveloppen mal

enveloppen mal

In het verleden heb ik eens bij de Hema een setje met enveloppen mallen gekocht. Deze kostte toen €1.00 en ik vond het te leuk om te laten liggen. Maar ik had het tot deze week nog nooit gebruikt. Het setje bevat een grote mal waarmee je diverse etiketten kunt maken en een drietal mallen voor het maken van verschillende formaten enveloppen. De hele kleine (de roze) kan je gebruiken om bijvoorbeeld geld als cadeau in te doen. De andere twee kan je gebruiken om kaarten in te versturen (helemaal als je zelf ook het formaat van de kaart maakt natuurlijk).

Het maken van een enveloppe is met deze mallen heel eenvoudig: je trekt als eerste de mal om op het papier wat je gebruiken wilt. Het is wel raadzaam om iets steviger papier te gebruiken. Vervolgens knip je de vorm van de enveloppe uit en daarna leg je nogmaals de mal op het uitgeknipte resultaat. Met een schaar ga je dan zachtjes door de openingen in de mal. Zo maak je uiteindelijk het vouwen van de enveloppe makkelijker. Let er wel op dat je dit zachtjes doet om het papier niet te beschadigen. Nu is het enkel nog een kwestie van vouwen en de zijkanten dichtplakken en klaar is je enveloppe.

zelfgemaakt

Nou hoef je er enkel nog een adres op te zetten, waar je natuurlijk ook de etiketten mal nog voor kunt gebruiken. Je kunt ook je kindje een mooie tekening laten maken en hiervan een enveloppe maken. Vrolijk, kleurrijk en leuk voor zowel de ontvanger als ook de postbezorger.

Zeg het met bloemen

IMG_0157

Natuurlijk moet er ook een leuke kaart in de enveloppe. Ik had zelf uit de tijd dat ik nog veel kaarten maakte diverse dubbele kaarten (met bijbehorende enveloppe) liggen, dus dat was voor mij natuurlijk wel makkelijk. Ik besloot kaarten met bloemen te maken op twee verschillende manieren.

De kaart die je hierboven ziet heb ik, bij gebrek aan verf, gemaakt met nagellak. Nadeel hiervan is natuurlijk het luchtje wat er aan blijft zitten. Maar ik vond vooral de kaart zelf wel heel leuk geworden. Voor deze kaart gebruikte ik dus nagellak, een vork en een groene stift. De achterkant van de vork smeerde ik in met nagellak. Dan zet je de vork vanaf de steelkant op het papier en rol je hem als het ware naar de punt van de vork toe. Door niet de hele punt van de vork in te smeren met verf of nagellak kan je zelf bepalen hoe groot je bloem gaat worden. Daarna even laten drogen en met stift (of natuurlijk met verf) de stelen en bladeren onder de bloem maken. En nu heb je een hele leuke kaart waarvan niet iedereen meteen zal verwachten dat je een vork gebruikt hebt voor de kaart. Met een sticker of natuurlijk door te schrijven kan je nog een korte wens op de voorkant van de kaart zetten als je dit wilt.

IMG_0158

De kaart die je hierboven ziet is nog wat makkelijker dan de “vork kaart”. Hier heb ik met een bloemen pons de bloemetjes uit een velletje behang gehaald. Je weet wel, zo’n teststukje wat je bij de doe het zelf zaak kunt halen. Hierover schreef ik vorige week al. De uitgeponste bloemetjes plak je dan willekeurig op de kaart. Daarna is het nog een kwestie van stelen maken en eventueel een vaas en klaar is je kaart.

Ballonnen festijn

IMG_0161

Als laatste voorbeeld een vrolijke kaart met knopen. Ook dit is heel eenvoudig. Gebruik willekeurige knopen, plak deze op en maak er stelen aan vast of maak er ballonnen van zoals ik bij deze kaart heb gedaan. Als je voorzichtig bent met lijm zou je eventueel de rijg gaten van de knoop nog kunnen voorzien van een beetje glitter.

Tip: Kijk eens in je kledingkast welke kleding je niet meer gebruikt. Blouses, broeken en alles waar knopen aan zitten hebben vaak een reserve knoop bij het was etiket zitten. Deze kan je heel makkelijk gebruiken om te knutselen als je het kledingstuk toch weg wilt doen.

Wat maak jij?

En nu is het de beurt aan jou. Wat ga jij maken van spullen die je thuis hebt liggen? Of ga je één van deze kaarten namaken? Ik ben benieuwd en ik zou het leuk vinden als je het resultaat deelt via social media. En wie ga jij verrassen met een zelfgemaakt kaartje?


//


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: