Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Overdenking | Geloof en levenshouding

op 16/04/2016

geloof en levenshouding

Geloof en levenshouding. Hebben ze invloed op elkaar? En zo ja, hoe dan? Ik ga vandaag op zoek naar een antwoord op deze vraag.

Geloof en levenshouding

Geloof en levenshouding zijn twee begrippen die denk ik, ongemerkt, toch wel samen horen. Ik denk namelijk dat datgene waar jij in gelooft van invloed is op de manier waarop jij je leven leeft. En dus op die manier je levenshouding mede bepaalt. Maar of je levenshouding ook je geloof bepaalt weet ik eigenlijk niet zo goed. Misschien dat bepaalde dingen die in je leven gebeuren je manier van leven, je levenshouding dus, aantasten en dat je daardoor geloof of vertrouwen kwijtraakt in mensen, dieren of in wat dan ook.

Reflectie

Wel denk ik dat het belangrijk is voor jezelf om je geloof en levenshouding tastbaar te laten blijven. Af en toe eens even bij jezelf na gaan waar je staat in je leven, reflecteren op wat geweest is en vooruit kijken naar wat komen gaat. Dat is ook iets wat ik regelmatig doe. Bijvoorbeeld door het schrijven van deze overdenkingen. Ik word daardoor wekelijks weer bepaald bij hoe ik over dingen denk, wat ik mee wil geven en waar ik sta in het leven. Daardoor kan ik ook weer plannen maken voor het aanpakken van dingen die ik moeilijk vind, door ze soms net even anders te benaderen bijvoorbeeld.

Medemenselijkheid

Ik denk ook dat geloof en levenshouding samen gaan met medemenselijkheid. Immers, je levenshouding wordt ook bepaald door de manier waarop jij met anderen omgaan en zij met jou. En je geloof in mensen wordt ook voor een deel bepaald door de manier van omgaan met elkaar. Wordt jouw vertrouwen beschadigd door mensen in je omgeving? Dan zal je geloof in mensen ook aangetast kunnen worden. Of je nou wilt of niet.

Dit artikel is geïnspireerd op: Weekbrief nr. 15 d.d. 11 april 2016, A. Wiegman, © Het Apostolisch Genootschap.


//


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: