Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Ik ben flink, want ik eet

op 15/08/2016

Ja, je leest het goed, ik noem mezelf flink en niet, zoals anderen het misschien noemen, dik. Waarom? Omdat ik dik zo’n gemeen woord vind. Maar waarom ben ik dan flink? Daar ga ik in dit artikel met je naar kijken. Want ik weet eigenlijk de oorzaak misschien wel, maar hoe pak je dat aan?

Geboorte

Bij mijn geboorte was ik alles behalve flink. Integendeel zelfs. Een neef van mij durfde mij niet eens vast te houden, bang dat ik wat zou breken. Dus na de geboorte was ik misschien eerder mager te noemen dan flink. Nu, 33 jaar later, is daar weinig meer van te merken en gaat het qua gewicht met ups en downs.

flink

De tekst in deze afbeelding was op mij dus duidelijk niet van toepassing.

Eten

Eten is natuurlijk één van de basis behoeften van ons mensen. Immers, voedsel is een motor voor het lichaam. Het zorgt dat onze organen werken, dat bepaalde stoffen aangemaakt worden en andere bestreden, dat we gezond rond kunnen lopen. Maar voedsel kan ook een sluipmoordenaar zijn. Of eten een verslaving. Teveel slechte voedingsstoffen binnenkrijgen is natuurlijk ongezond. Maar alleen maar super gezond eten is ook zo moeilijk.  En misschien ook niet helemaal de juiste manier om met voeding om te gaan. Ik denk dat je af en toe jezelf wel iets toe moet staan, maar dan met mate.

Emoties

Een van de redenen waarom ik flink ben is denk ik toch wel dat ik emoties weg eet. Vroeger ben ik wel gepest. Niet in hele erge mate, maar gewoon zo dat het vervelend was. En dan ging ik ergens alleen zitten en ging ik eten. Niet dat ik meteen hele bergen eten weg at, nee dan pakte ik een stuk of twee Snickers ofzo. Ik was nooit echt een prater, zocht mijn troost in voedsel. Voedsel en muziek. Maar ja, op school ofzo kan je niet even lekker heel hard meezingen met The Kelly Family. Dus daar ging ik dan eten. Soms voelde ik me eenzaam. Terwijl ik echt wel menen om me heen had. En ja, ook dan was er altijd wel ergens een reep of iets dergelijks die ik kon eten.

Het is allemaal zo lekker…

En tja, dan is er nog dat probleem van smaak en gezelligheid. Ik vind het heel gezellig om bijvoorbeeld uit eten te gaan. Samen met Daphne en Bjarne, of met vrienden erbij, gewoon gezellig tafelen in een andere omgeving. Geen gedoe met wie neemt wat mee, bij wie komen we samen en afwas, ook al gaat dat laatste in de vaatwasser en klaar. Nee, gewoon ergens verzamelen en naar een restaurant rijden om daar te gaan eten. Gezellig kletsen en aan het einde van de avond eventueel bij iemand thuis nog een kop koffie en naar huis. En doordat alles zo lekker is, is de verleiding om teveel te pakken natuurlijk ook weer te groot.

flink

Wat had ik anders kunnen doen?

Ik had natuurlijk in plaats van te gaan snoepen kunnen kiezen voor gezonde snacks zoals tomaten of komkommers. In plaats van veel frisdrank, kiezen voor water. Of, en dat was misschien nog wel beter geweest, praten over wat er in me om ging. Maar zoals gezegd, een prater ben ik niet, dus dat zou ik waarschijnlijk sowieso niet snel hebben gedaan. Ook had ik toen al kunnen kiezen om bijvoorbeeld iets als hardlopen te gaan doen om toch weer wat van die “slechte” dingen te verbranden. Nu ben ik me een stuk bewuster van wat ik eet en waarom ik eet. Natuurlijk gaat het nog niet altijd even goed, maar het gaat steeds beter en beter.

Ben jij een emotie-eter?


2 responses to “Ik ben flink, want ik eet

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik krijg vooral zin in dingen als ik ’s avonds moe op de bank lig. Overdag kan ik overal prima afblijven.

  2. […] ik heb zelf overgewicht. Daar schreef ik laatst ook al een artikel over. Maar het lijkt mij heel mooi om meer te leren over het in de hand houden van obsessief […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: