Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Pfff… hitte

op 29/08/2016

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Afgelopen week was het warm. Heel warm. Hier in Limburg was zelf sprake van een hittegolf. Nou ben ik absoluut geen liefhebber van enorm hoge temperaturen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn ouders en mijn zusjes. Maar hoe ga k om met een hittegolf? Ik vertel het je vandaag.

Warm

Dat het warm was weet iedereen natuurlijk. Ik vond het echter wel extreem hoor. Ik ben al tevreden met een graad of 20, droog, zonnetje en een beetje wind.  Afgelopen week was dat dus ver te zoeken. Ja, het was droog, ja de zon scheen en ja, zaterdag was er een beetje wind. Maar die graad of 20… Tja, die werd ook wel gehaald hoor, ’s morgens vroeg toen ik de krant ging bezorgen. Terwijl de zon toen echt nog niet op was, want die komt pas echt op tegen de tijd dat ik bijna klaar ben met de krant.

Hitteplannen

Natuurlijk komen er bij bedrijven bij deze hoge temperaturen ook weer hitteplannen uit de kast. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er ook een hitteplan voor de veesector was, maar ik vind het ook niet meer dan logisch dat bij bepaalde temperaturen dieren gewoon niet meer vervoerd mogen worden in vrachtwagens van A naar B. Immers, waarom voor ons wel regels, geboden en voorschriften en voor dieren niet? Ook zij leiden onder de warmte die hier in de zomer regelmatig heerst.

Arbotips

Voor ons als postbezorgers waren er ook hittevoorschriften. Het is er wel, ook omdat het moet waarschijnlijk, maar voor ons als postbezorgers die dus echt op straat lopen is het soms lastig hier echt wat mee te doen. Ik zal ze hier even noemen.

 • Smeer de blote huid goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Vooral als je een lichte huid of rossig haar hebt. Een zonnebrand middel met beschermingsfactor 15 zorgt ervoor dat het vijftien maal langer duurt voordat de huid verbrandt dan zonder.
 • Smeer je een half uur voordat je in de zon komt in. Zo kan het zonnebrand middel in de huid trekken. Smeer je zo nodig iedere 1 à 2 uur in.
 • Draag bij felle zon een pet. Een zonnebril is ook prettig.
 • Loop voor zover mogelijk op je route in de schaduw van bomen of bebouwing.
 • Zorg dat je een fles schoon water bij je hebt en drink veel water. Wacht niet tot je dorst krijgt. Bij warm weer en bij inspanning transpireert het lichaam meer om koel te blijven. Als je weinig plast en de urine is donkergeel dan drink je te weinig.
 • Eet of drink ook soep, bouillon, melk, ijs of tomatensap om het verloren zout aan te vullen.
 • Drink geen dranken met cafeïne, omdat je daardoor vaker moet plassen.

Tips waar je zelf wellicht ook wat aan hebt, want ze gelden natuurlijk niet alleen voor de postbezorger, maar voor iedereen die buiten komt in deze hitte. Dus doe er je voordeel mee zal ik zeggen.

Wat is voor ons lastig?

De arbo tips zoals ze bij ons genoemd worden vind ik heel duidelijk en op zich ook wel begrijpelijk. Maar welke zijn voor ons nou lastig om te realiseren? Insmeren, tja daar ben je natuurlijk helemaal zelf verantwoordelijk voor. Ik smeer me thuis altijd in en op het depot hebben we ook een fles zonnebrand liggen voor wie het nodig heeft of toevallig vergeten is. Een pet is inderdaad wel zo verstandig. deze kunnen we krijgen via PostNL, maar ik heb gewoon mijn eigen Ajax pet die ik draag tijdens het werk. Ook al is een pet dan ook wel weer erg warm, het helpt ook wel weer. En zodra het ook maar een beetje zonnig is heb ik mijn zonnebril op omdat dat gewoon een stuk fijner kijkt op de vaak witte enveloppen.

Schaduw

Tja en dan komt het… Loop voor zover mogelijk in de schaduw. Regelmatig heb je aan één kant van de straat wel en de andere kant geen schaduw. Huizen aan de zon kant liggen bij mij soms wel een stukje uit elkaar. Maar ik ben toch ook niet van plan om te “zigzaggen” over de straat om maar in de schaduw te lopen. Dus is het vaak zaak om dan in de schaduw de ene kant maar te lopen en de andere kant zo snel mogelijk in de zon, zodat je daar zo snel mogelijk weer uit kunt zijn. Want in de schaduw is het vaak nog wel enigszins uit te houden. Waar ik in elk geval wel altijd voor zorg is dat mijn fiets waar mogelijk compleet in de schaduw staat. Dan is ook het zadel niet zo ongelofelijk heet haha. Dus dat is ook nog wel enigszins te proberen. Of in elk geval iets om rekening mee te houden.

dopper

In de lente kregen we van PostNL een dopper flesje. Dit flesje kunnen we dan thuis vullen met water, of wat voor drank dan ook, en koel leggen. Zo heb je in elk geval aan het begin van je wijk een flesje koud water. En zolang de flesjes niet in de volle zon liggen, wordt het water nog niet zo heel erg warm. Maar een paar minuten in de volle zon en je kunt bijna thee zetten als je wilt. Bij wijze van spreken dan, want ik geloof niet dat het water echt zou kunnen koken in die flesjes hoor. Zelf heb ik als het zo warm is meestal een liter of twee aan water mee in kleine flesjes. Is dat genoeg? Nee, afgelopen week echt niet. Maar gelukkig woont er een groepsgenootje van de peuterspeelzaal van Bjarne in mijn wijk en haar mama had het buiten kraantje bij haar woning open gezet, zodat ik daar altijd bij zou kunnen tappen indien nodig. Heel fijn en ik heb daar zeker ook gebruik van gemaakt. En ja, af en toe heb je mensen die naar buiten komen en je vragen of je een flesje koud water of iets anders te drinken wilt hebben. En dan zeg ik geen nee! Want dat water is eigenlijk altijd koeler dan het water in je tassen.

Lastig

En nu het punt wat echt lastig is: Neem ook af en toe bouillon, soep of ijs… Ehm… hoe dan? Dat moet je dan toevallig al aangeboden worden door iemand in de wijk, dan zou het gaan. Maar ijs meenemen is een no go, want dat smelt natuurlijk als een malle. Bouillon maken of soep wordt ook lastig want we hebben natuurlijk geen waterkoker. En tomatensap zou misschien wel kunnen, maar dat vind ik zelf niet lekker. Nee, dan zou ik liever zoute drop meenemen om het zou weer wat aan te vullen.

Afzien, maar het blijft leuk

Tja, die hitte is gewoon echt puur afzien. Zeker omdat mijn wijk 3 dagen in de week pas tegen half 1 op het depot ligt en ik dus echt op het heetst van de dag aan het lopen ben. Maar toch geeft het ookw el een goed gevoel als je uiteindelijk alle post bezorgd hebt en naar huis kunt. Een maal thuis is het dan wel zo dat ik vaak nog een extra halve liter water drink, en dan toch maar even naar het toilet ook al zweet je natuurlijk behoorlijk veel, waardoor de aandrang er een stuk minder is dan normaal als het koeler is en je veel drinkt. Zolang ik voldoening houdt in mijn wer is dat voor mij een teken dat de warmte weliswaar heel vervelend is en dat je je er enorm op aan moet passen, maar dat de warmte van mij in elk geval niet zo snel zal winnen.

Hoe ga jij om met de warmte? Heb jij ook een hitteplan op het werk? Laat het me weten in een reactie.


One response to “Pfff… hitte

 1. Jenn schreef:

  Het hitteplan hier op het werk bestaat vooral uit ‘alles dicht houden’, en dan is het prima uit te houden eigenlijk.
  Thuis ga ik lekker buiten zitten, maar dan zet ik wel de waaier boven mijn hoofd aan. Ik vind de warmte echt heerlijk, maar de afgelopen dagen vond ik zelfs wat overdreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: