Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

op 08/09/2016

Vorig jaar hebben wij de Amerikaanse begraafplaats in Margraten bezocht. Afgelopen week zijn wij naar de Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chepelle (België) geweest. Hierover volgt binnenkort een artikel. Vandaag wil ik met jullie mijn artikel over Margraten nog eens delen.

De enige in Nederland

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het is een groot complex en wordt natuurlijk gekenmerkt door de vele witte kruizen. Wanneer je snel naar foto’s kijkt zal je ook waarschijnlijk alleen maar witte kruizen zien. Maar… het zijn niet alleen maar witte kruizen. Nee, er is meer. Er zijn ook Joodse slachtoffers die meegevochten hebben en zijn omgekomen. Zij hebben allen een gedenkteken met bovenaan de Davidsster. En er zijn een zestal gedenktekens die afwijken van de rest omdat deze gevallenen een “Medal of Honor” hebben ontvangen. En een entree voor je überhaupt bij de indrukwekkende en stil makende velden komt.

8301

8301 gedenktekens staan er op de velden. Ze zijn verdeeld in 16 vakken die aangegeven zijn met de letters A tot en met P. Om de rij ligt er een tegel ingegraven in de grond waaraan je kunt zien bij welke rij je bent en ieder gedenkteken heeft aan de voorkant onder aan een nummer van 1 tot en met 17 om aan te geven bij welk kruis je bent. Zeker voor de mensen die een graf geadopteerd hebben is dit natuurlijk makkelijk om zo “hun” graf terug te vinden. Op de achterkant van de gedenktekens staat een klein serienummer onderaan. Ik vermoed dat dit puur een administratieve reden heeft, maar dat is me niet helemaal duidelijk. Maar ach, het gaat ook om de voorkant van het gedenkteken toch? Op de voorkant staat de naam van één van de militair, daaronder het bataljon waar de militair bij hoorde, zijn woonplaats voor vertrek en de datum van zijn sneuvelen. Ook zijn er enkele graven waarvan men niet weet wie daar ligt.

Op de Davidster staat in principe dezelfde informatie, alleen dan staat op het op randen van de ster.

Indrukwekkend

Indrukwekkend en stilmakend. Dat is Margraten. Natuurlijk kende ik wel de foto’s van de talloze witte kruizen in het groene gras en met een blauwe hemel. Maar als je daar echt staat, je de lange weg over het ere plein hebt gelopen, tussen de ruim 1700 namen door van mensen die bij het ontstaan van de begraafplaats in zijn huidige vorm nog vermist waren, dan loop je een trapje op en kom je bij de enorme uitgestrekte velden. En dan wordt je toch echt wel even stil. Althans, ik wel. Ik werd stil, voelde toch wel een zeker emotie dat er zoveel mensen daar liggen die er mede voor hebben gezorgd dat wij hier nu in vrijheid kunnen leven. En daar ben ik hen in stilte dankbaar voor. Toen ik daar rondliep had ik ook echt wel de drang om naar ieder kruis te kijken. Al is het maar als een soort eerbetoon aan de militairen die daar liggen. Maar ik kan ze natuurlijk niet allemaal bekijken. Tussen de gedenktekens doorlopen voelt ook niet altijd even goed, ook al is de mogelijkheid er natuurlijk wel, want je mag ook bloemen leggen bij de gedenktekens als je dat wilt.

Wat heeft de Amerikaanse begraafplaats Margraten jou te zeggen? Ben je er al eens geweest of wil je er juist niet naartoe? Laat het me weten in een reactie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: