Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Urbex fotografie

op 15/09/2016

Kort geleden zijn wij een dagje naar België geweest. Zoals je wellicht weet is Daphne, naast haar baan in de gezondheidszorg, ook actief als fotograaf. Zij had het er al een tijdje over dat ze graag urbex wilde fotograferen en dat hebben we gedaan. Ik vertel je vandaag meer over urbex fotografie.

Wat is urbex?

Urbex staat voor urban exploring en betekent eigenlijk letterlijk “verkennen van niet openbaar toegankelijke locaties of verlaten gebouwen”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Kloosters
  • Kerken
  • Kastelen
  • Stations

Kort gezegd gaat het eigenlijk om alles wat verlaten is. Wanneer het oud is geeft het vaak nog een extra dimensie aan de foto’s, dus dat is dan ook wel mooi.

Stille regels

Er is in Nederland niet echt een vereniging voor urbex fotografen. Wel zijn er een paar “stille” regels waar iedere fotograaf zich aan probeert te houden. De meest belangrijke is:

Laat enkel voetstappen achter, neem enkel foto’s mee.

Zo houd je de locaties netjes voor andere fotografen die ook hun eigen urbex foto’s willen maken. En zij natuurlijk weer voor jou op het moment dat jij ergens op een nieuwe locatie komt.

Bovendien is het altijd goed om iemand mee te nemen wanneer je een locatie bezoekt. En ook kan het handig zijn om thuis iemand te waarschuwen waarmee je afspreekt dat jij hem of haar ieder uur belt om te laten horen dat je ok bent. Mocht er dan eens wat gebeuren in een oud en verlaten pand bijvoorbeeld, heb je altijd iemand die kan reageren als er geen verbinding is met je.

Locaties

De meeste locaties worden door fotografen niet openbaar gemaakt om onder andere graffiti spuiters en kwaadwillenden niet op gedachten te brengen. Vernieling zou immers zonde zijn van dergelijke locaties. Maar toch zijn er wel enkele locaties bekend en openbaar makkelijk te vinden. Bijvoorbeeld het voormalig station in het Belgische plaatsje Montzen. Of het eveneens Belgische plaatsje Doel. Hier wonen nog een paar mensen, maar verder is dit één grote spookstad door de aanwezigheid van een kerncentrale in de buurt. In Nederland kan je bijvoorbeeld naar het landgoed van wat eens het Land van Ooit was. Binnenkort vind je hier een artikel over het station van Montzen en een ander station, wat wij bezochten.

Als alles toegankelijk zou zijn, waar zou jij dan willen fotograferen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: