Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle

op 20/09/2016

Begin september brachten wij op een vrije maandag een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle. Dit is de grootste begraafplaats voor Amerikaanse oorlogsslachtoffers in België. Kort geleden plaatste ik al het artikel wat ik eerder schreef over de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. En toen vertelde ik je ook over dit bezoek. Vandaag daarom een artikel over deze begraafplaats en over de reden waarom ik ze bezoek.

Oorlogsslachtoffers

Op de begraafplaats van Henri-Chapelle liggen Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld tijdens twee grote campagnes. De eerste campagne was het offensief van het Amerikaanes leger in de periode september tot december 1944. Zij trokken toen dwars door het noorden van Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg naar Duitsland. De tweede campagne was het terugslaan van het Ardennenoffensief waardoor geallieerde troepen verder door konden stoten naar Duitsland. Dit leidde uiteindelijk op 8 mei 1945 tot de overwinning in Europa. Op grote kaarten in de wand van het bezoekerscentrum worden deze offensieven aangegeven.

Deze begraafplaats heeft een oppervlakte van maar liefst 23ha. Hierop staan 7987 grafstenen waarvan 7849 voorzien met Latijnse kruizen en 138 met de Davidsster. Bij aankomst op de begraafplaats loop je door een complex met daarin een bezoekerscentrum en een kapel. Deze worden verbonden met elkaar middels een zuilengalerij, waarin namen van 450 vermisten gebeiteld staan. Achter de namen van de slachtoffers waarvan het lichaam later is gevonden en geïdentificeerd, is een rozet aangebracht. In ieder graf liggen resten van één slachtoffer, op één graf na. Dit graf heeft de inscriptie Six Comrades in Arms en hierin liggen resten van meer dan één soldaat omdat dit graf er is voor de 94 ongeïdentificeerde soldaten die op de begraafplaats begraven liggen.

Wandeling tussen de helden

Ieder kruis staat natuurlijk voor een uniek verhaal van een soldaat. Veel verhalen zullen echter nooit echt bekend zijn. Toch zijn er een aantal verhalen opgetekend op een A4, welke te vinden zijn in het bezoekerscentrum. Om alle verhalen hier op te tekenen is natuurlijk teveel en ik vind dat je daarvoor de begraafplaats gewoon zou moeten bezoeken als je de verhalen wilt weten. Maar twee van deze verhalen deel ik hier toch met je.

Robert, James en Glen Tester
Dit is de enige overzeese begraafplaats waar maar liefst drie broers zij aan zij begraven liggen. Deze broers kwamen uit een gezin van elf kinderen, waarvan er ten tijde van de oorlog vijf in dienst van het Amerikaanse leger waren. Slechts twee van hen overleefden de oorlog. Robert Tester sneuvelde op 33-jarige leeftijd in Noord-Afrika, James Tester sneuvelde aan de Duits-Luxemburgse grens en werd slechts 24 jaar en Glen Tester sneuvelde op 27-jarige leeftijd in de Vogezen.

Een ander verhaal is het verhaal van

1st LT Carl R. Genthner

Carl Genther vroeg aan het begin van de Tweede Wereldoorlog om in dienst te komen van het medische korps, tegen de wil van zijn familie. Hij nam deel aan campagnes in Afrika en Italië en werd vrijwilliger voor de dienst in Europa. Op 17 december 1944 maakte hij het bloedbad van Malmedy mee. Zijn konvooi werd tegengehouden door de Duitse SS pantsers, zij werden samengebracht in een veld en een officier opende op hen het vuur. Hierbij vielen 84 slachtoffers. Met behulp van Belgische burgers vonden anderen die konden ontsnappen een schuilplaats. Het bloedbad van Malmedy is tijdens de processen van Dachau in 1946 erkend als oorlogsmisdaad.

Henri-Chapelle

Blijven herinneren

Ik vind het belangrijk dat onze geschiedenis herinnerd blijft. Dat ook generaties na ons weten wat er in het verleden gebeurd is en wat er allemaal heeft moeten gebeuren zodat wij nu in vrijheid kunnen leven. Dat is ook één van de redenen dat ik met Bjarne en Daphne bezoeken breng aan deze begraafplaatsen en voormalige kampen en dergelijke.

Bezoek jij deze begraafplaatsen ook? En waarom?


One response to “Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle

  1. Vlijtig Liesje schreef:

    Het lijkt me heel heftig. Wat een boel witte kruizen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: