Patricia neemt je mee

Ga met me mee en neem een kijkje in mijn leven.

Fruitcorso Tiel

op 22/09/2016

Afgelopen week bezochten wij het fruitcorso in Tiel. Een bloemencorso konden wij al wel, daar zijn we immers vorig jaar heen geweest tijdens onze vakantie. Van een fruitcorso hadden wij nog nooit gehoord. Wel wist ik dat Tiel de fruitstad van Nederland was en dat niemand minder dan Flipje natuurlijk hier vandaan komt. Wat vond ik van het fruitcorso, wat verwachtte ik en voldeed het aan mijn verwachtingen? Dat lees je vandaag.

Fruitcorso

Tja, wat verwachtte ik bij een fruitcorso? Ik wist het eigenlijk niet zo goed. Ja, natuurlijk, wagens voorzien van fruit. Maar ik kon me niet echt voorstellen dat je heel veel met fruit zou kunnen. Want van wat voor fruit zou ik het me voor kunnen stellen dat dat gebruikt zou worden op de wagens? Ik denk dan vooral aan fruit zoals:

 • appels
 • peren
 • druiven (wit en rood)
 • aardbeien
 • kiwi’s (groen en goud)

En dat was het eigenlijk wel zo’n beetje. Bananen lijken me te snel te gaan rotten om ze te willen gebruiken en van andere fruitsoorten zou ik niet snel weten hoe ze te moeten gebruiken denk ik. Maar met alleen die fruitsoorten die ik noemde kan je natuurlijk maar heel weinig. Ik heb dan ook mijn ogen uitgekeken en wat bleek? Er werden niet alleen fruitsoorten gebruikt, maar ook groenten.

Herkomst van het fruit en de groenten

Op de wagens die meetrekken aan het corso mogen alleen producten verwerkt worden die in Nederland geteeld kunnen worden. Tropische producten mogen dus niet, maar druiven uit Frankrijk zijn wel welkom. En een deel van de gebruikte knoflook komt uit China omdat er anders een tekort ontstaat. Ja, je leest het goed, er worden ook groenten gebruikt op de wagens. Enkele producten die ik heb gezien behalve die wat ik al genoemd heb zijn:

 • bloemkool (wit en paars)
 • broccoli
 • paprika (rood, geel, groen, oranje, paars)
 • chilipepers
 • uien
 • spruiten
 • citroen
 • blauwe bessen

Nou ja en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Wat vooral ook heel leuk is om te zien is dat bijvoorbeeld kaarsenvet gebruikt wordt om groenten kleur te geven. Zo kon het bijvoorbeeld gebeuren dat er blauwe bloemkolen mee deden.

De winnende wagen: Betuwse stamhoofden. Deze bestond uit twee wagens: de heren Wildeman (peer) en Goudreinet (appel)

De winnende wagen: Betuwse stamhoofden. Deze bestond uit twee wagens: de heren Wildeman (peer) en Goudreinet (appel)

Indrukwekkend

Ik vond het vooral heel erg mooi om de creaties te zien en dan helemaal om te beseffen dat de wagens allemaal waren bekleed met groenten en fruit. Ik wist niet dat er zoveel soorten groenten en fruit waren eerlijk gezegd. Wist je trouwens dat spruiten, wat echte winterse groenten zijn, maar drie dagen goed blijven in de zomer? Die moeten dus echt op het laatste moment op de wagens worden aangebracht.

Wat ik ook heel mooi vond waren de mozaïeken die langs de wal van de gracht waren aangebracht. Dit waren gewoon stillevens langs de kant van het water waar je rustig bij kon staan te kijken vanaf de overkant van de gracht. Het was niet echt mogelijk er heel dichtbij te komen wat misschien ook wel weer verstandig is om te voorkomen dat mozaïeken beschadigd raken.

Ben jij al eens naar het fruitcorso geweest? Wat zou jij willen maken met fruit als je de kans kreeg?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: